Gojković otvorila konferenciju „Nova pismenost za novo dobaˮ

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja, Maja Gojković, otvorila je konferenciju „Nova pismenost za novo doba“ u novoj zgradi Radio televizije Vojvodine u Novom Sadu i tom prilikom istakla da su neophodna znanja i veštine medijske pismenosti kako bi se iz digitalnog okruženja izvuklo najbolje i prepoznale lažne vesti.

Ministarka kulture naglasila je da svako demokratsko društvo teži da na kvalitetan način uredi oblast informisanja i medija, kao jedan od neophodnih stubova demokratije.

„I naše društvo prepoznaje značaj informisanja, njegovu ulogu i važnost i nastoji kontinuirano da radi na unapređenju ove oblastiˮ, rekla je Gojković.

Ministarka je naglasila da Ministarstvo kulture i informisanja radi na kreiranju politika medijske pismenosti, saradnjom sa međunarodnim razvojnim partnerima, kroz sprovođenje projekata u oblasti informisanja i medija.

Gojković je podsetila da je Ministarstvo unelo medijsku pismenost u Strategiju razvoja sistema javnog informisanja u Republici Srbiji za period od 2020. do 2025. godine, a ovaj pojam je unet u set medijskih i dva obrazovna zakona.

Ona je dodala da je, upravo imajući u vidu značaj ove teme za naše društvo, i posebno mlade, izrađen „Priručnik za razvoj i unapređenje medijske pismenosti u preduniverzitetskom obrazovanju”.

„Ovo smo uradili sa našim partnerima upravo u cilju unapređenja i razumevanja ove teme, kao i jačanja kompetencija nastavnika, dece, ali i roditelja. Istovremeno emitovan je i igrano-dokumentarno-animirani televizijski serijal o medijskoj pismenosti na Radio-televiziji Srbije i Radio-televiziji Vojvodine, koji se oslanjao na obrazovne sadržaje iz priručnika za medijsku pismenost. Na ovaj način, podržali smo i ulogu javnih medijskih servisa u razvoju programa posvećenih promovisanju medijske pismenosti među mlađom populacijomˮ, rekla je ministarka kulture.

Gojković je ukazala na simbolički značaj to što se danas o medijskoj pismenosti za novo doba govori upravo u zgradi RTV koja je građena za buduće doba.

Takođe je istakla da je razvoj digitalnih tehnologija u 21. veku iz korena promenio naše navike i svakodnevicu, kao i doživljaj društvenog života i dodala da je on u velikoj meri uticao na pojavu i sve veću prisutnost novih medija, društvenih mreža, što se odrazilo i na tradicionalne medije, koji su morali da uhvate korak sa nezaustavljivim promenama kako bi sačuvali publiku.

„Trka za informacijama dovela je do toga da je u digitalnom svetu sve više poruka, naslova, vesti i uopšte sadržaja koji su nam svima dostupni na jedan klik. Sve veća popularnost društvenih mreža, obilje informacija i njihova nepreglednost, posebno ako se one nekritički koriste, lako mogu dovesti do toga da postanemo žrtva lažnih vesti, a njihovim šerovanjem da dalje širimo takve nepouzdane infromacije. Ovakve pojave mogu veoma lako stvoriti čitav lavirint dezinformacija i glasina, u kome se svako od nas može lako izgubitiˮ, izjavila je ministarka.

Gojković je napomenula da je upravo zbog toga moć medija danas još veća imajući u vidu da se zahvaljujući njima daje značaj ljudima i događajima i utiče na način na koji će društvo usvojiti određene pojave i stavove.

„Zato je izuzetno važno da se posebno kod mladih razvijaju sposobnosti čitanja, tumačenja i procenjivanja medijskih sadržaja. Jasno je da novi oblici komunikacije stvaraju nove izazove, a te izazove moramo da rešavamo starim metodama – učenjem, obrazovanjem, razvijanjem kritičke misliˮ, podvukla je ona.

Gojković je danas potpisala Memorandum sa Fondacijom „Propulisionˮ o saradnji u vezi sa razvojem i unapređenjem medijske i informacione pismenosti u Srbiji.

Propulsion sprovodi program Inicijativa za novu medijsku i digitalnu pismenost u skladu sa Sporazumom o podršci zaključenim 2020. godine između Vlade Republike Srbije i Vlade Sjedinjenih Američkih Država. Cilj Projekta je da se Vladi Srbije pruži pomoć u pogledu jačanja kapaciteta aktera u oblasti medijske i informacione pismenosti, kao i unapređenju institucionalnog razvoja ove oblasti. Projekat je obezbedio dugoročno prisustvo u Srbiji stručnjaka posvećenih sprovođenju programa u brojnim sektorima, uključujući medijski, obrazovni i korporativni.

Zbog poštovanja epidemioloških mera konferencija se odvija u hibridnom formatu, a govornici i mediji su prisutni u info centru Radio-televizije Vojvodine odakle se emituje događaj, a svi zainteresovani konferenciju mogu pratiti putem live stream na YouTube kanalu Ministarstva kulture i informisanja ili na Facebook stranici Propulsion Fonda.

Novosadski Info