Utvrđen javni interes za eksproprijaciju za prugu Beograd – Novi Sad

Vlada Srbije utvrdila je javni interes za eksproprijaciju odnosno administrativnih prenos zemljišta i objekata u cilju izgradnje, rekonstrukcije i modernizacije dvokolosečne pruge Beograd centar – Stara Pazova – Novi Sad, objavljeno je u Službenom glasniku.

Rešenje se odnosi na nepokretnosti u pet katastarskih opština na teritoriji Grada Beograda, četiri na teritoriji opštine Stara Pazova, tri na teritoriji Inđije, dve na teritoriji Grada Novog Sada i na katastarsku opštinu Sremski Karlovci.

Za korisnika eksproprijacije odnosno administrativnog prenosa nepokretnosti Vlada Srbije odredila je “Infrastruktura železnica Srbije” ad.

Javni interes za eksproprijaciju zemljišta i objekata utvrđen je, takođe, radi izgradnje državnog puta prvog reda “Vožd Karađorđe”, navodi se u rešenju Vlade Srbije objavljenom u Službenom glasniku.

Utvrđen je i javni interes za eksproprijaciju i nepotpunu eksproprijaciju radi promena na dalekovodima i napajanja električnom energijom objekata budućeg puta.

Odluka je doneta saglasno urbanističkim planovima više opština i gradova od Lajkovca do Bora koje su na trasi buduće saobraćajnice.

Za korisnika eksproprijacije, administrativnog prenosa i nepotpune eksproprijacije nepokretnosti određeni su “Koridori Srbije” doo.

Saobraćajnica Karađorđe će spajati centralni deo Šumadije sa Istočnom Srbijom, odnosno auto-put “Miloš Veliki” od Lajkovca i Mladenovac sa Borom.

Novosadski Info / Tanjug / Foto: RTV