Unapređenje plana upisa za dualne obrazovne profile u školskoj 2021/2022. godini

Zamenik gradonačelnika Novog Sada Milan Đurić pozdravio je prisutne na sastanku koji je, u organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja održan sa ciljem unapređenja plana upisa za dualne obrazovne profile u školskoj 2021/2022. godini.

Tom prilikom, on je istakao da je dualno obrazovanje važna tema i da Grad Novi Sad pruža podršku takvom načinu obrazovanja kroz koji učenici imaju priliku da steknu znanja i veštine koje će ih pripremiti za obavljanje odabranog zanimanja, a sve u skladu sa potrebama privrede lokalne samouprave u kojoj se školuju i žive.

-Drago mi je što ove godine u sistemu dualnog obrazovanja postoji 51 obrazovni profil i što su velike kompanije iz Novog Sada iskazale potrebu i zainteresovanost da se uključe u program. Grad će, u saradnji s resornim ministarstvom, nastaviti da unapređuje ovaj vid obrazovanja i tako ćemo zajedno omogućiti mladima da steknu značajne kompetencije i da se lakše zaposle – izjavio je Milan Đurić.

Sastanku koji je održan u Gradskoj kući prisustvovali su direktori 18 srednjih stručnih škola Južnobačkog okruga. U srednjim stručnim školama na teritoriji Južnobačkog okruga zastupljeno je jedanaest područja rada, dominantna su četiri: elektrotehnika, saobraćaj, trgovina, ugostiteljstvo i turizam, kao i mašinstvo i obrada metala. Dualno obrazovanje je model realizacije nastave u sistemu srednjeg stručnog obrazovanja i vaspitanja u kome se kroz teorijsku nastavu i vežbe u školi i učenje kroz rad kod poslodavca, stiču, usavršavaju, odnosno izgrađuju znanja, veštine, sposobnosti i stavovi u skladu sa standardom kvalifikacije i planom i programom nastave i učenja. Pomoćnica ministra prosvete za dualno obrazovanje i vaspitanje prof. dr Gabrijela Grujić je naglasila da je veoma značajno da dualno obrazovanje napreduje i da se razvija u Novom Sadu, ali i u Baču, Bečeju, Titelu i drugim opštinama regiona.

U današnje vreme mladima je važna brzina transfera znanja, a mi im to nudimo umrežavanjem znanja sa veštinama. Te veštine oni ne mogu da steknu samo u školama, već moramo da otvorimo i vrata kompanija koje u Srbiju dolaze sve više i više. Te kompanije biraju Srbiju za svog partnera između ostalog i zbog toga što mi ovde imamo dualni model realizacije nastave, što govori o tome da naši mladi mogu da prate savremene tehnološke razvoje. Novina ove godine je da takav tip obrazovanja uvodimo i u oblasti visokog, akademskog obrazovanja jer nam je važno da osnažimo njihove kompetencije, podignemo nivo samopouzdanja. Cilj da mladi ostanu da žive i rade u Srbiji i da se razvijamo tako da stub ekonomskog razvoja naše zemlje bude obrazovanje– rekla je prof. dr Gabrijela Grujić.

Novosadski Info