“Ljubav kao inspiracija” u Galeriji Matice srpske

Vikend koji je pred nama u Galeriji Matice srpske biće posvećen umetničkim pričama inspirisanim temom ljubavi. Kako bi posetioce podstakli da svoju ljubav pokažu i podele, Galerija priređuje kustosko tumačenje Ljubav kao inspiracija u petak 12. februara u 19.00 sati, dok će u nedelju 14. februara ulaz za parove biti besplatan, a Soba za prepuštanje umetnosti biće prilagođena za vaše uživanje sa dragom osobom. 

Kao i svake godine, mesec ljubavi, biće obeležen kustoskim tumačenjem stalne postavke Ljubav kao inspiracija koje će održati Ivana Rastović, kustoskinja GMS.

Polazeći od umetničkih dela koja “kriju” ljubavne priče imaćete priliku da saznate koliko je velika bila ljubav cara Josifa II prema Izabeli od Parme, kako je Muni, omiljeni model Paje Jovanovića, postala njegova žena, kao i kako je platonska ljubav jednog pesnika stvorila jednu od najpoznatijih ljubavnih pesama, na koju sećanje čuva litografisani portret Mine Karadžić.

U sobi za prepuštanje umetnosti, inače namenjenoj za individualno iskustvo, moći ćete da uživate sa vama dragom osobom. Podelite zajedničko iskustvo jedinstvenog umetničkog doživljaja i prepustite se umetničkoj atmosferi koju stavara slika „Carinska ulica u Novom Sadu“ Bogdana Šuputa i kompozicija „Srpske igre“ Marka Tajčevića.

U GMS prodavnci pronađite od 10. februara specijalno pripremljene setove suvenira za dvoje sa motivima umetničkih dela iz galerijske kolekcije – kecelje za nju i njega, agendu i ceger, šolje i obeleživače knjiga sa motivom Amora, i obradujte vama drage osobe, kako bi ih umetnost inspirisala i ulepšala njihovu svakodnevnicu.

Novosadski Info / RTV / Foto: Galerija Matice srpske