Uređene Javne Površine Kreativnog Distrikta

Članica Gradskog veća za budžet, finansije i investicije Adrijana Mesarović, članica Gradskog veća za imovinu i imovinsko-pravne poslove, zaštitu životne sredine, održivi razvoj i energetsku efikasnost Mira Radenović, načelnica Gradske uprave za imovinu i imovinsko-pravne poslove Mirjana Marković, v.d načelnika Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije Dejan Mandić, i direktor Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture” Nemanja Milenković obišli su Kreativni distrikt, na Bulevaru despota Stefana, gde su završeni radovi u okviru druge-A faze uređenja javnih površina. Tokom te faze izvedeni su radovi na izgradnji saobraćajnica, biciklističkih i pešačkih staza, parkinga, fekalne i atmosferske kanalizacije, javnog osvetljenja, kao i hortikulturno uređenje i postavljanje urbanog mobilijara na lokalitet izgrađen u prvoj fazi.

default

Grad Novi Sad je izdvojio sredstva za komunalno opremanje, saobraćajnu infrastrukturu i hortikulturno uređenje, postavku mobilijara i opreme, kao i za rekonstrukciju i izgradnju objekata na ovom prostoru, kako bi danas ovo mesto bilo centar stvaralaštva, i jedan od najvećih kulturno-umetničkih habova koji će okupljati, kako Novosađane tako i sve one koji posećuju naš grad. Ukupna vrednost investicije za uređenje javnih površina Kreativnog distrikta iznosi 540 miliona dinara, od kojih je 210 miliona dinara opredeljeno za poslednju fazu uređenja koja je predviđena Programom radova za 2021. godinu, kroz dvogodišnje finansiranje. Prva faza u okviru regulacije Bulevara despota Stefana završena je krajem 2019. godine, dok je druga faza završena krajem prošle godine. Tokom prve faze investirano je preko 250 miliona dinara, a u okviru druge faze preko 70 miliona dinara. Verujem da će se ovde održavati brojne manifestacije u 2022. godini, kada će Novi Sad u punom svetlu predstavljati Evropsku prestonicu kulture, a Grad će svakako nastaviti sa ulaganjem jer je prepoznao značaj ovog projekta – rekla je Adrijana Mesarović.

Do sada je izgrađeno oko 900m novih saobraćajnih površina, 1.300m pešačkih staza, 920m biciklističkih staza, 208 novih parking mesta, od kojih je osam namenjeno osobama sa invaliditetom, 1.750m kanalizacione mreže i postavljeno je 46 novih stubova javne rasvete. Stvorena je i veza sa kejom preko pešačkih i biciklističkih staza, a uređenje javnih površina obuhvatalo je i postavljanje mobilijara i urbane opreme – 72 klupe, 64 korpe i 32 nosača za bicikle.

Uređenje javnih površina izvodi se u više faza s obzirom na kompleksnost lokaliteta, a i zbog sinhronizacije sa dinamikom radova na samim objektima, koje realizuje Gradska uprava za imovinu i imovinsko-pravne poslove. Neki od objekata se zadržavaju, neki rekonstruišu, a neki se ponovo grade. Do sada je, putem te Uprave za izgradnju i kapitalno održavanje objekata uloženo 321,7 miliona dinara. Tokom ove godine planirana su sredstva u iznosu od 200 miliona dinara, a u 2022. godini 342,2 miliona dinara.

Rekonstrukcija Kreativnog distrikta zauzima centralno mesto u okviru projekta „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture”, sa ciljem očuvanja posebnih urbanističko – arhitektonskih karakteristika lokaliteta i stvaranja uslova za razvoj urbanog distrikta, centra kreativnih industrija.

Ogromna istorija Novog Sada koju možda olako zaboravljamo, ovde ima svoj početak, ovo jeste centar stvaralaštva i kreativni distrikt koji treba da sačuva one umetnike koji su bili ovde i da otvori vrata nekim novim, tako što poštuje i industrijsko nasleđe ali i savremeno stvaralaštvo sa kojim će se Grad Novi Sad i Novosađani sigurno ponositi – naglasio je Nemanja Milenković.

Novosadski Info