“Lir” ostaje strateški partner Novog Sada

Grad Novi Sad dobio je ponudu od Investicionog fonda CTP tehnology iz Praga da kupe halu u kojoj se nalazi fabrika Lir, a ne samu fabriku, u smislu pravnog lica i proizvodnog pogona, istakao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević kako bi pojasnio okolnosti oko pomenute ponude.

Kako je rekao, CTP tehnology je zainteresovan da kupi prostor, tj. objekat koji je trenutno u vlasništvu Grada Novog Sada, i od kojeg Lir rentira halu.

“Reč je o ponudi za promenu vlasništva hale, a ne kompanije. Lir nastavlja da radi u toj fabrici, on je osiguran ugovorom, radna mesta se ne ugrožavaju bilo kakvom poslovnom transakcijom, ljudi nastavljaju da rade, a kompanija Lir ostaje strateški partner Grada Novog Sada kao jedan od najvećih poslodavaca. U tom segmentu se ništa ne može promeniti. Lir i CTP tehnology sarađuju u više evropskih zemalja, na način da CTP tehnology iznajmljuje halu Liru. Inače, CTP tehnology u Novom Sadu iznajmljuje prostor za BMTS tehnology i Kontinental sa novom fabrikom. CTP tehnology je tzv. developer koji kupuje industrijske parcele i zone, razvija ih, gradi hale i rentira ih. Velike kompanije po današnjoj metodologiji rada ne žele da grade fabrike nego dolaze sa opremom, a prostor rentiraju od developera”, izjavio je Miloš Vučević.

Gradonačelnik je takođe rekao da će sličan scenario koji podrazumeva saradnju investitora i developera, biti i u industrijskoj zoni Sever 4. Kako je ocenio, taj koncept prisutan je i u drugim zemljama, a ne samo u Srbiji.

“Grad je postigao dobar efekat izgradnjom hale u koju smo doveli Lir i otvorili preko 2500 novih radnih mesta, a nije posao Grada da se bavi rentiranjem fabrika”, zaključio je Vučević.

Novosadski Info / RTV / Foto: RTV / Jaroslav Pap