Momirović: Brza pruga Beograd – Novi Sad do kraja godine

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović obišao je danas završeni most u Venizelisovoj ulici koja je pre roka puštena u saobraćaj, a koja je bila zatvorena zbog radova na izgradnji brze pruge Beograd – Novi Sad i poručio da ne postoji nijedna prepreka da ta linija do kraja godine ne bude puštena u saobraćaj.

Momirović je zahvalio građanima Novog Sada na strpljenju zbog radova u toj ulici, a koja je bila zatvorena nekoliko meseci.

Istakao je da su krajem prošle godine maksimalno intenzivirani radovi na izgradnji brze pruge Beograd – Novi Sad kako bi, kaže, ta linija do kraja godine bila završena.

Ministar je podsetio da će završetkom te linije građani iz Beograda do Novog Sada putovati samo tridesetak minuta i to najkvalitetnijim vozovima u Evropi.

“Građani će osetiti sav komfor železničkog saobraćaja koje imaju najsavremenije zemlje u Evropi. Poslednjih decenija naša železnička infrastruktura je bila ruinirana i mi smo uložili mnogo novca da je obnovimo i nastavljamo da ulažemo kako bismo povezali celu zemlju”, rekao je Momirović.

Podsetio je da je prošle nedelje raspisan tender za nabavku vozova koji bi trebalo u našu zemlju da stignu do sredine godine.

“Ne postoji nijedna prepreka da do kraja ove godine železnička linija Beograd – Novi Sad bude puštena u saobraćaj”, istakao je Momirović.

Pre obilaska Venizelosove ulice, Momirović je imao sastanak u Gradskoj kući sa gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem i kazao da je tema tog sastanka bila i obilaznica oko Novog Sada sa izgradnjom mosta, kao i izgradnja Fruškogorskog koridora.

Momirović je kazao i da će Novi Sad dobiti najviše novca za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Gradonačelnik Vučević, koji je takođe obišao završene radove u Venizelisovoj ulici, rekao je da izgradnja brze pruge Beograd – Novi Sad ide po planu i da su radovi u toj ulici završeni i pre roka.

Od ruskih partnera, RŽD Internešnal koji grade brzu prugu, dobio je obećanje da će do kraja meseca biti puštena u saobraćaj i Temerinska ulica.

Kaže da je sastanak sa ministrom Momirovićem bio operativan i dodao da je izgradnja četvrtog mosta sa obilaznicom važan projekat za taj grad.

Vučević ističe da su pristigle tri ponude kineskih kompanija za izgradnju te obilaznice, a sada je, dodaje, na Ministarstvu da formira radnu grupu koja će ući u pregovore sa najboljim ponuđačem.

Istakao je i značaj izgradnje Fruškogorskog koridora i naveo da će u sklopu tog projekta Novi Sad dobiti još jedan most za teretni saobraćaj.

Naime, u Venizelisovoj ulici završeni su radovi na nadvožnjaku raspona trideset metara.

Novi most je izrađen na mestu prethodno postojećeg na temelju od 12 šipova.

Automobilski prolaz ima gabarit 15 metara po širini, a stari most je imao 11,4 metara, dok se vertikalni gabarit nije menjao.

Drumski saobraćaj ispod nove rasponske konstrukcije pušten je 30. januara 2021, a bilo je najavljeno da će biti pušten polovinom februara.

U aprilu useljenje u prvih 548 stanova u N. Sadu

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović izjavio je da će u aprilu biti useljenje u 548 stanova za pripadnike snaga bezbednosti, dok se u septembru očekuje useljenje u još 438 stanova.

Nakon obilaska radova na izgradnji stanova u Jugovićevom naselju u Novom Sadu, Momirović je rekao da će u tom gradu biti ukupno izgrađeno nešto manje od 2.000 stanova.

Veoma sam ponosan na projekat izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti koje je inicirao predsednik Republike. U Novom Sadu su u toku završni radovi izgradnje prve faze stanova, tako da će u aprilu biti useljenje za 548 stanova, rekao je Momirović.

On je pohvalio Grad Novi Sad za uspešnu realizaciju tog projekata i pozvao i ostale lokalne samouprave da se ugledaju na Novi Sad.

U Novom Sadu imamo najbolju realizaciju ovog projekta. U nekim velikim gradovima smo izgradili nula stanova, a imali smo podjednake ambicije, rekao je Momirović.

Poručio je da nijedan pripadnik koji je svoju profesiju posvetio zaštiti bezbednosti države ne sme da misli o krovu nad glavom i dodao da će im država u tome pomoći.

Ministar je rekao da se trenutno u Srbiji gradi 5.700 stanova za pripadnike snaga bezbednosti, a planirano je, kaže, još toliko u narednim godinama.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević kaže da lokalna samouprava u to naselje trenutno ulaže milijardu i po dinara u vodovod, kanalizaciju, grejanje i saobraćajnu infrastrukturu, mimo, dodaje, novca koji ulaže država.

U tom naselju, kaže, biće izgrađeno obdanište, škola, kao i atletski centar.

Ovo će biti jedno od najaktraktivnijih naselja u gradu. Od kraja 70-ih i početka 80-ih kada je rađeno Novo naselje nismo imali ovakav urbanistički zahvat, rekao je Vučević.

Kaže da ima obećanje investitora da će u tom naselju za godinu dana biti useljeni svi stanovi, a reč je o 1.972 stana.

Vučević dodaje da u Novom Sadu postoji veliko interesovanje za stanove, te su, kaže, pronašli novu lokaciju na Bulevaru Evrope za izgradnju dodatnih stanova.

Novosadski Info / Fonet / Foto: RTV / Jaroslav Pap