Novi Sad sve bliži izgradnji centralnog prečistača otpadnih voda

Imamo sjajne vesti iz Vlade Republike Srbije, a to je da smo ušli u međudržavni sporazum sa ino-finansijerima za izgradnju fabrike za preradu otpadnih voda, ali i 90 km vodovodne i kanalizacione mreže u Novom Sadu. Zahvaljujući predsedniku države i Vladi, prvi put pričamo o realizaciji tog velikog i važnog projekta, a ne samo o tome kako nam je centralni prečistač otpadnih voda potreban. U te svrhe planirano je da za Novi Sad bude obezbeđeno 140 miliona evra. Sve pohvale JKP ”Vodovod i kanalizacija” koji su bili dobro pripremljeni sa projektima, a naš tim, u saradnji sa relevantnim ministarstvima, vodiće računa o tome da tehnologija i standardi prilikom izgradnje postrojenja budu na najvišem nivou i da konačno čuvamo naš Dunav – naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević prilikom današnje posete Ministarke za zaštitu životne sredine Irene Vujović i obilaska nove crpne stanice u Novom Sadu.

Kako je rekao gradonačelnik izgradnju te crpne stanice finansirao je Grad sa gotovo milijardu dinara kao najavu velikih komunalnih projekata koji se rade sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine i Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Nekoliko godina je trajala urbanistička rasprava gde će biti lokacija prečistača i određeno je da to bude u Petrovaradinu na lokaciji posle fabrike ”Pobeda”. Grad ove godine kreće u pribavljanje kompletnog zemljišta, odnosno u otkup parcela koje još nisu naše. Sa ministarstvom za zaštitu životne sredine radićemo i projekat zalivnih sistema u dva parka Futoškom i Limanskom, ali i na delu Bulevara Evropa, od raskrnice sa Futoškim putem do kružne raskrsnice na Limanu. Ministarstvo učestvuje u tom poslu sa 90 miliona dinara, a Grad sa oko 30 miliona – izjavio je Vučević.

Ministarka Irena Vujović izrazila je zadovoljstvo zbog kapitalnih projekata u oblasti zaštite životne sredine koji će biti realizovani u Novom Sadu.

U Novom Sadu je u prethodnih nekoliko godina uočen problem sušenja stabala, i zato smo, u saradnji sa rukovodstvom Grada, odlučili da reagujemo tako što ćemo sufinansirati projekte za uvođenje savremenih zalivnih sistema. Cilj kojem težimo i kojem smo posvećeni u ministarstvu koje vodim, jeste bolji kvalitet života građana kroz stvaranje uslova za zdraviju životnu sredinu. Zato ćemo nastaviti da podržavamo projekte koji nas približavaju evropskim standardima. Još jedan značajan poduhvat u Novom Sadu, na kojem radimo, jeste izrada projektne dokumentacije za regionalni centar za upravljanje otpadom, koji će obuhvatiti sedam opština – izjavila je resorna ministarka. Prema njenim rečima, Grad Novi Sad je ministarstvu prijavio i veći broj lokacija na kojima je potrebno uklanjanje divljih deponija. Na sastanku je dogovoreno da se, po obavljenom poslu pojača kontrola, kako jednom uklonjene deponije ne bi ponovo nastajale.

Novosadski Info