Novosađani se oprostili od Balaševića dirljivim programom na Keju žrtava racije

Lik Đorđa Balaševića na zidinama Petrovaradinske tvrđave, njegove najpoznatije pesme odzvanjaju u blizini Varadinskog mosta, stotinjak lampiona koji su polako odlebdeli ka nebu, crvene baklje na čamcima i belo cveće na obali Keja žrtava racije u Novom Sadu – tako je oko 20.000 sugrađana večeras ispratilo čuvenog kantautora. 

Nadrealna filmska scena u Novom Sadu izmamila je najtananija osećanja svih koji su došli da se oproste od Đorđa Balaševića.

Program koji je uživo prenosila Radio-televizija Vojvodine počeo je u 19 časova na Keju žrtava racije, tako što je na zidine Petrovaradinske tvrđave projektovan Balaševićev lik, da bi odmah potom bila emitovana čuvena pesma “Regruteska”, a onda i “Život je more” i “Ćaletova pesma”.

Nakon toga su se začuli taktovi “Noći kada sam preplivao Dunav”, pesme po kojoj je večerašnji ispraćaj nazvan, kada su na čamcima između petrovaradinske obale i Keja žrtava racije zapaljene crvene baklje.

Video: RTV / Ivan Jolić

Ariju na saksofonu iz jednog od čamaca izveo je mladi član orkestra Srpskog narodnog pozorišta Nikola Macura, a u isto vreme pušteno je stotinjak lampiona, koji su lebdeli pored Balaševićevog lika, projektovanog na zidinama Petrovaradinske tvrđave.

Nekoliko hiljada okupljenih tiskalo se sve vreme na Keju žrtava racije, Varadinskom mostu i petrovaradinskoj obali Dunava i horski pevalo “Stari laloški vals”, “Svirajte mi Jesen stiže dunjo moja”, “Oprosti mi, Katrin” i ostale dobro poznate melodije.

Hor opere Srpskog narodnog pozorišta i solistkinja Verica Pejić otpevali su “Slovensku”, što je ujedno bio jedan od njihova dva nastupa uživo tokom večerašnjeg programa.

Program je završen horskim izvođenjem pesme “Odlazi cirkus”, tokom koga su okupljeni Novosađani visoko podigli ekrane mobilnih telefona, koji su svetleli kao nekada upaljači u tami hala u Beogradu, Sarajevu, Zagrebu, Puli, Ljubljani i drugim gradovima, čiji stanovnici se od petka opraštaju od “Panonskog mornara”.

“Laku noć, predstava je završena…nove pajace će masa naći lako, jer drugi cirkus će doći u naš grad”, otpevao je i Đorđe Balašević sa snimka, i poželeo “laku noć i prijatno”.

Tokom večeri čule su se samo pesme, nije bilo govora.

Ceo događaj pod nazivom “Noć kad je Đole preplivao Dunav” trajao je od 19 do 21 sat.

Đorđe Balašević je juče sahranjen na Gradskom groblju u Novom Sadu, a preminuo je u petak u Kliničkom centru Vojvodine od posledica izazvanih virusom kovid 19.

Građani širom bivše Jugoslavije neprestano, od trenutka njegove smrti, odaju počast u mnogim gradovima nekadašnje zajedničke države.

Novosadski Info / Tanjug / Foto: RTV / Jaroslav Pap