Završetak stanova za izbeglice iz BiH i Hrvatske u Futogu očekuje se na leto

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, komesar za izbeglice i migracije Republike Srbije Vladimir Cucić, guverner Banke za razvoj Saveta Evrope Rolf Vencel, šef Sektora za saradnju Delegacije EU u Srbiji Ingve Engstrom i direktor Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru Dušan Kovačević obišli su lokaciju u Futogu na kojoj se grade 152 stambene jedinice za izbeglice iz BiH i Hrvatske koje imaju prebivalište na teritoriji Grada Novog Sada. Stanovi se grade u okviru potprojekta 8 Regionalnog stambenog programa (RSP). To je zajednički, višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u ove četiri zemlje. Finansijska sredstva za izgradnju delom su obezbeđena iz donatorskog Fonda RSP, u kojem je najveći donator Evropska unija, dok je zemljište i prateću infrastrukturu obezbedio Grad Novi Sad.

Zahvaljujem ljudima iz Banke za razvoj Saveta Evrope što su prepoznali važnost i podržali rešavanje, nažalost, hroničnih problema vezanih za izbeglo stanovništvo sa prostora bivše Jugoslavije. Novi Sad je možda primio i najveći broj izbeglica sa prostora BiH i Hrvatske po glavi stanovnika. Ranije nije bilo sluha u Gradu Novom Sadu za ovaj projekat, ali onda sam održao sastanak sa gospodinom Cucićem, pa je danas naš grad lider u Srbiji na tom polju. Najveći objekat u Veterniku useljen je prošle godine, stanovi u Futogu na leto će biti završeni, a useljenje budućih korisnika očekujemo negde na jesen. Ove godine objekti će se graditi na još jednoj lokaciji u Veterniku, i sa tim će biti ukupno 552 stana za izbeglice. Zahvaljujem se našim partnerima iz Evropske unije, Ingve Engstrom i ja smo razgovarali ranije danas o temama kao što su zaštita životne sredine i Evropska prestonica kulture i izaći ćemo sa mnogo dobrih projekata za Novi Sad – rekao je gradonačelnik Vučević.

Guverner Banke za razvoj Saveta Evrope Rolf Vencel izrazio je zadovoljstvo što se rokovi izgradnje stanova poštuju uprkos epidemiji koja je mnoge stvari usporila.

Svesni smo i drugih potreba u Srbiji. Juče sam sa predsednikom Srbije i ministrima razgovarao o tome da Banka za razvoj Saveta Evrope podrži rekonstrukciju i izgradnju novih bolnica na teritoriji cele zemlje, a namera nam je da nastavimo sa realizacijom projekata u socijalnom stanovanju. Jako je važna snažna lokalna podrška i politička posvećenost, a to je slučaj i sa gradonačelnikom Novog Sada i sa Vladom Srbije i zbog toga sam siguran da će svi zajednički projekti dati dobre rezultate – istakao je Vencel.

Šef Sektora za saradnju Delegacije EU u Srbiji Ingve Engstrom naglasio je da je potrebno na konkretan način pomoći izbeglicama sa ratnih područja da ponovo stanu na svoje noge, i da iskustva iz rata ostanu iza njih.

To je bitno i na putu Srbije u Evropsku uniju. Sa gradonačelnikom sam razgovarao kako da na osnovu zelene agende doprinesemo zaštiti životne sredine i stvorimo radna mesta, jer to su ključni ciljevi EU – naglasio je Engstrom.

Komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić zahvalio se svima koji su razumeli važnost, kako je rekao, da se reše pitanja malog, običnog čoveka koji ni za šta nije kriv.

Hvala svim partnerima, a posebno gradonačelniku Vučeviću sa kojim sam se za pola sata dogovorio, dok sam ranije osam godina bezuspešno pokušavao. Ovakvi projekti realizuju se u 126 opština u Srbiji i to nas obavezuje da nastavimo dalje, misleći pritom, pre svih na 10 hiljada sugrađana koji su došli sa Kosova i Metohije, a koji nisu obuhvaćeni ovim programom. Srbija pokušava da dođe do rešenja i za njih – zaključio je Cucić.

RSP se sprovodi uz podršku OEBS-a i UNHCR-a, a finansiran je prvenstveno donatorskim sredstvima, i to Evropske unije, koja je i najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Norveške, Italije, Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke. Fondom RSP upravlja Banka za razvoj Saveta Evrope.

Novosadski Info