Preseljenje vojske iz Novog Sada ponovo aktuelno

Izgradnje vojne baze “Majurska ada” ponovo je aktuelna. Sporazumom između Grada Novog Sada i Ministarstva odbrane dogovorena je razmena nekretnina, kojom je predviđeno da Grad ministarstvu ustupi prostor na kom će biti izgrađena nova, moderna kasarna Majurska ada. Zauzvrat, Novi Sad postaje vlasnik desetak atraktivnih vojnih objekata.

Po najavi gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića može se očekivati da se jedinice Vojske Srbije uskoro isele iz grada, a njihova nova baza bila i na Dunavu, iza Rafinerije i Termoelektrane-toplane, potes koji se zove “Majurska ada”.

U Novom Sadu su, uz Komandu 1. brigade KoV, kod Riblje pijace, aktivne su još i kasarne “Jugovićevo” na Avijatičarskom naselju i “Aleksandar Berić” Limanu, prema Ribarskom ostrvu, kojoj se nalazi Rečna flotila, kao i Dom vojske na Beogradskom keju. Ovi objekti su na izuzetno atraktivnim lokacijama i sada su velika prepreka u planiranom, pre svega, stambenom razvoju grada. Pogotovo se to odnosi na “Jugovićevo” i sedište Rečne flotila.

Gradonačelnik Miloš Vučević kaže za “Dnevnik” da postoji dogovor s Ministarstvom odbrane da se vojsci izgradi novi kompleks, odnosno vojna baza sever koja bi bila na Majurskoj adi. Zašto ta lokacija?

Zato što ona ispunjava uslove i za Prvu brigadu kopnene vojske i za Rečnu flotilu. Lokacija mora da ima svu neophodnu infrastrukturu, govorim sad o vodenim resursima da bi Rečna flotila mogla da se premesti, a u zamenu za to Grad dobija vlasništvo nad svim vojnim objektima u Novom Sadu. Znači i nad onima koji se ne koriste, a i nad onima koji se još koriste. To je odličan put jer Novi Sad bi dobio novi potencijal za širenje grada i novi kvalitet tih objekata, pre svega govorim o objektima koji se ne koriste, ali kad pogledate kasarnu na Jugovićevu, na Avijatičarskom naselju, ta kasarna je prirodni tok daljeg razvoja grada u severo-severozapadnom pravcu Novog Sada – istakao je gradonačelnik Vučević.

On kaže da Grad treba da ide u tom kontekstu, odnosno da se širi prema severu, jer je to idelana lokacija za izgradnju stanova za pripadnike vojske i službi bezbednosti.

Kada je reč o sadašnjoj bazi Rečne flotile, Vučević naglašava je to verovatno jedna od najatraktivnijih lokacija koja postoji u gradu.

Kompleks “Velikog Limana” je, kad bi gledali od Radničke ulice pa sve do Kameničke ade

Kasarna “Aleksandar Berić” je idealna da bude stambeno- poslovni kompleks sa zelenim parkovskim površinama. I to jeste deo projekta “Veliki Liman” odnosno uređenje priobalja. Znači ne govorimo samo o brodogradilištu, kako to neko naivno priča, mi pričamo i o potezu od studentskih domova, gde je “Neimar” ostao kao skelet nekadašnje građevinske imperije , tamo je uzurpacija prostora, ko se sve tamo ne pojavljuje. Potpuno nesređen deo grada, građani ne mogu da izađu na Dunav, ne možemo da koristimo ni za parkove, ni za sportske terene ni za biciklističke staze, ni za stanove, ni za poslovni prostor. Znači kompleks “Velikog Limana” je, kad bi gledali od Radničke ulice pa sve do Kameničke ade, gde takođe postoji velika uzurpacija – naglašava Miloš Vučević.

Inače, ideja o izgradnji vojne baze “Majurska ada” stara je već 16 godina. Prvi protokol po kojem je trebalo da izgradi ova vojna baza potpisali su 2005. godine tadašnja novosadska gradonačelnica Maja Gojković i tadašnji ministar odbrane Prvoslav Davinić. Po tom protokolu, vojska je trebalo da ustupi najveći deo vojnih objekata Gradu, a gradske vlasti su se obavezale da će obezbediti zemljište i infrastrukturu za vojnu bazu kraj Dunava.

Kasarna “Aleksandar Berić” je idealna da bude stambeno- poslovni kompleks sa zelenim parkovskim površinama. I to jeste deo projekta “Veliki Liman” odnosno uređenje priobalja (Miloš Vučević)

Ministarstvo odbrane je 2006. godine, u vreme kada je minstar odbrane bio Zoran Stanković, odustalo od tog projekta navodno zbog toga što je to vodoplavno područje. Drugi razlog je, kako je tada objasnio ministar Stanković što je na teritoriji grada dovoljno zidanih objekata.

Situacija se, u međuvremenu, dosta promenila. Pre svega, zamrznuto je obavezno služenje vojnog roka, čije je znatno smanjena i veličina naše vojske. Time su mnoge kasarne ispražnjene i postale su višak, a i one koje su aktivne, čini se, prilično su velike za broj ljudi koji su sada u njima.

U Novom Sadu još uvek su prazne kasarne “Dr Arčibald Rajs” u Futoškoj ulici, u širem centru grada, ali i kasarna na Trandžamenutu, koja se naslanja na Petrovaradinsku tvrđavu
S duge strane, Novi Sad se širi velikom brzinom i logično je da su te sada poluprazne kasarne kočnica toj ekspanziji.

U Novom Sadu još uvek su prazne kasarne “Dr Arčibald Rajs” u Futoškoj ulici, u širem centru grada, ali i kasarna na Tranyamenutu, koja se naslanja na Petrovaradinsku tvrđavu. Ti objektu su danas veoma oronuli i krajnje je vreme da se placevi na kojima se nalaze, pametno iskoriste.

Novosadski Info / Dnevnik / Foto: Dnevnik