Ambasador Češke posetio Novi Sad

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je ambasadora Češke u Republici Srbiji Nj.E. Tomaša Kuhtu. Tokom sastanka u Gradskoj kući gradonačelnik i ambasador su pozitivno ocenili dosadašnju saradnju.

Najveća pažnja bila je posvećena daljem razvoju dobrih odnosa uspostavljenih na više polja, posebno u oblasti poljoprivrede i kulture. Sagovornici su se saglasili da je neophodno intenziviranje uzajamnih kontakata privrednika dve zemlje, koji su u protekloj godini realno otežani usled globalne pandemije i nemogućnosti organizovanja, između ostalog, sajamskih manifestacija. U tom smislu, diskutovalo se pre svega o jačanju trgovinsko-ekonomske saradnje putem alternativnih, savremenih modela komunikacije i poslovanja, a ambasador Kuhta je potvrdio zainteresovanost za dalji razvoj trgovinske razmene, investicija, poljoprivrede itd.

Pažnja je takođe bila posvećena pitanjima evropskih integracija i svestranoj podršci koju Češka pruža Srbiji na tom putu. U cilju toga, naglasio je ambasador, od velikog značaja je podsticanje razvoja lokalnih samouprava, čije osnaživanje kumulativno optimizuje šanse za napredak na nivou cele zemlje.

Novosadski Info