Vučević sa direktorkom EBRD-a o daljem razvoju Novog Sada

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević razgovarao je danas sa direktorkom Evropske Banke za obnovu i razvoj (EBRD) Odil Reno Baso, o daljem razvoju Novog Sada, i predstavio joj prioritetne projekte grada i načinima na koji EBRD može da pomogne u njihovoj realizaciji.

“Veliko mi je zadovoljstvo što sam danas održao digitalnu konferenciju sa Odil Reno Baso, direktorkom EBRD, koja je u virtuelnoj poseti našoj zemlji, a prilikom koje će obaviti seriju razgovora sa najvažnijim nosiocima vlasti, predstavnicima finansijskih institucija i korporacija, kao i delegacijom EU i članovima civilnog sektora”, istakao je Vučević.

On je naveo da je Reno Baso upoznao sa prioritetima u razvoju Grada Novog Sada i načinima kako EBRD može pomoći da se oni ostvare.

“Posebno smo istakli važnost ekoloških projekata za podizanje kvaliteta života naših sugrađana, gde ističem veliku pomoć EBRD-a u izradi akcionog plana za program tzv. ‘zelenih gradova’ (GCAP), koji obuhvata procenu izazova u oblasti životne sredine i razvoj akcionog plana za njihovo rešavanje kroz investicije u održivu infrastrukturu”, naveo je Vučević.

On je pojasnio da prvi korak u izradi “GCAP” uključuje procenu gradskog učinka na životnoj sredini koristeći 35 osnovnih pokazatelja koji pokrivaju širok spektar urbanih pitanja, dok će u sledećem koraku Novi Sad uspostaviti svoje dugoročne vizije na rok od 10 do 15 godina za zeleni razvoj grada.

“Sa ponosom ističem da smo kao Grad, ozelenjavanjem javnih površina već započeli prvu fazu GCAP-a”, rekao je Vučević. Takođe, planirana je i “zelena” investicija u javni prevoz, gde ce EBRD sa kreditom od osam miliona evra finansirati kupovinu do 10 niskopodnih električnih autobusa i četiri punionice, čime bi dve linije gradskog prevoza postale potpuno “zelene”.

“Siguran sam da su, uz rad i posvećenost, ovi ciljevi dostižni i tako ćemo pokazati da se “srpska Atina” u potpunosti razvija u skladu sa najvišim evropskim ekološkim standardima na zadovoljstvo stanovnika”, zaključio je Vučević.

Novosadski Info / Tanjug / Foto: Jaroslav Pap