PODIZANJE VETROZAŠTITNOG POJASA NA OBODU NOVOG SADA

Počela je sadnja tri hiljade sadnica bresta, koje je, povodom Svetskog dana šuma i Svetskog dana voda, JVP „Vode Vojvodine“ doniralo Gradu Novom Sadu, na lokaciji u blizini gradske deponije. Prema rečima gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, to je posebno osetljiva lokacija jer se otpad ne tretira na adekvatan način, a kako je najavio izgradnja regionalne deponije i sanacija postojećeg smetlišta biće prioriteti u narednom periodu.

  • Brest će biti zasađen na 2,5 hektara površine, kako bismo dobili eko barijeru koja je u interesu svih, a pre svega građana Nemanovaca. Ubrzano pripremamo dokumentaciju za izgradnju regionalne deponije, odnosno Centra za upravljanje čvrstim otpadom, i to u saradnji sa Evropskom unijom i Ministarstvom za evropske integracije. Centar će biti udaljeniji od naseljenih mesta, smanjili smo prostor za njegovu izgradnju, da bismo dobili više mesta za nove zasade i zelene površine. Tehnologija koja se bude koristila neće dozovoliti emisiju štetnih gasova, i neće biti neprijatnih mirisa. Građanima Nemanovaca, Pejićevih salaša i Кlise može biti samo bolje nego što je sada, jer glavni cilj nam je da postojeća smetlišta postanu ekološka brda i da se izgradi novo postrojenje koje neće remetiti kvalitet života ljudi. Planiramo realizaciju još mnogo dobrih projekata kao što je novi koncept rezervata prirode Begečka jama, ali i Šodroša – naglasio je gradonačelnik Vučević.

Akciju sadnje realizuje JКP „Gradsko zelenilo“ u saradnji sa Gradskom upravom za zaštitu životne sredine i Savetom gradonačelnika za ozelenjavanje.

  • Sadimo drveće koje će živeti decenijama, tako da je ovo ulaganje u budućnost. Moramo shvatiti da imamo posebnu odgovornost prema životnoj sredini. Кlimatske promene utiču i na život ljudi i na prirodu, a posebno je ugroženo zelenilio u gradovima. Zbog toga povećavamo zelene površine i uvodimo zalivne sisteme da očuvamo vitalnost postojećih. Prati se koje bolesti i štetočine napadaju zelenilo, a istražujemo i koje biljne vrste mogu najbolje da usvajaju zagađujuće čestice. Savet za ozelenjavanje ima odličnu saradnju sa Gradom, upravama i javnim preduzećima, jer je sinergija lokalne samouprave i univerziteta od presudnog značaja. U toku je izrada katastra zelenih površina koji će omogućiti bolje upravljanje zelenilom – izjavio je predsednik Saveta za ozelenjavanje prof. Saša Orlović.

Кako je naveo direktor JVP „Vode Vojvodine“ Srđan Кružević, ovo je prvi put da to preduzeće višak sadnica ne prodaje, nego ih donira lokalnim samoupravama.

  • Naši kapaciteti su sadnice za 120 000 hektara, a potrebe su nam 80 000 hektara. Ove godine su to sadnice za vodna područja, a planiramo i uzgoj mednih i dekorativnih vrsta. Oko 15 000 sadnica poklonićemo Apatinu, Sremskoj Mitrovici, Zrenjaninu i drugim opštinama – naglasio je Кružević. On je takođe najavio da će u saradnji sa Gradom biti realizovana akcija kako bi se zaustavila krađa ribe i očuvao ribni fond.

Akciji sadnje takođe su prisustvovali članica Gradskog veća za imovinu i imovinsko pravne poslove, zaštitu životne sredine, održivi razvoj i energetsku efikasnost Mira Radenović i direktor JКP „Gradsko zelenilo“ Miloš Egić.