OBELEŽENO 80 godina od početka napada nacističke nemačke na kraljevinu jugoslaviju

Danas se obeležava 80 godina od početka napada nacističke Nemačke i njenih saveznika na Kraljevinu Jugoslaviju, a tog 6. aprila 1941. godine bombardovan je i Novi Sad. U okviru obeležavanja ovog datuma, a u organizaciji Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada u Kisačkoj ulici, kod broja 62, postavljeno je spomen obeležje na mesto gde je, tog dana  nemačka avijacija mitraljirala grupu građana koja se kretala ka Almaškom groblju. Događaju je prisustvovao član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić koji je ukazao na značaj negovanja istorijskog nasleđa i kulture sećanja.

– Naš grad je prošao kroz trnovite staze na putu svog razvoja, a događaji iz Drugog svetskog rata  ostaće crnim slovima upisani u istoriju Novog Sada. Istorijsko nasleđe kakvo god ono bilo predstavlja neraskidivu vezu između grada i njegovih žitelja i zato je važno negovati kulturu sećanja. Zavod za zaštitu spomenika kulture, pored drugih poslova čini upravo to, postavljajući još jednu u nizu spomen ploču, a Gradska uprava za kulturu pruža podršku i nastaviće da podržava projekte koji imaju za cilj da neguju kulturu sećanja jer je to neophodno kako nam se ružni događaji više ne bi ponavljali  – izjavio je Dalibor Rožić.

Tom prilikom, sveštenstvo Srpske pravoslavne opštine novosadske održalo je pomen stradalima, a direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada mr Siniša Jokić pojasnio je šta se dogodilo u Kisačkoj ulici 6. aprila 1941. godine.

-Tog dana grupu naših sugrađana koja se kretala ka Almaškom groblju, ispraćajući kovčeg napala je nemačka avijacija. Oni su se avionima spuštali nisko i vršili likvidaciju mitraljeskom paljbom po našim sugrađanima koji su išli na pogreb. Prema dostupnoj dokumentaciji utvrdili smo da je tada poginulo dvanaest osoba, među njima i dete od dvanaest godina, a oko 20 je ranjeno. Mi smo uspeli da ovaj događaj istražimo i predočimo javnosti, postavljajući spomen ploču sa imenima stradalih, a sve u cilju da se ovakvi zločini nikada ne zaborave i ne ponove – rekao je mr Siniša Jokić.