SRBIJA KAO ŠAMPION VAKCINACIJE MOŽE BITI MEĐU PRVIMA I U POVRATKU NORMALNOG ŽIVOTA

Neophodno je mladima, ali i celokupnom društvu, poslati pozitivnu poruku u vidu plana otvaranja zemlje po uzoru na Veliku Britaniju i Izrael i time ih motivisati za jače uključivanje u borbu za javno zdravlje i imunizaciju, poručeno je na današnjem sastanku gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića sa čelnicima EXIT festivala i udruženja „Novi Sad – omladinska prestonica Evrope“ (OPENS), Dušanom Kovačevićem i Vukašinom Grozdanovićem.

Gradonačelnik Miloš Vučević je tom prilikom istakao da je Srbija među vodećim zemljama u vakcinaciji na svetu i da uz pojačanu odgovornost i aktivaciju svih segmenata društva u borbi za javno zdravlje, može dostići dovoljan stepen imunizacije stanovništva i vratiti se normalnom životu pre većine drugih zemalja Evrope i sveta.

– Razumemo da je mladima godina pandemije, ali i ne samo njima, snažno uticala na pogoršanje mentalnog zdravlja koje je jako važan segment opšteg zdravlja i neophodno je da kao društvo učinimo sve da uspeh u vakcinaciji prenesemo na što skoriji povratak normalnog života. Ovo je ključno i zbog ekonomije, svih naših ugostitelja, hotelijera, manifestacija, taksista i drugih uslužnih delatnosti, koji su teško pogođeni ograničenjima koja su morala biti uvedena. U trenutku kada bogatije zemlje u svetu imaju problem da dođu do vakcina, Srbija ima šansu da iz ove krize izađe još jača, kao jedan od lidera u Evropi, kako u domenu zaštite javnog zdravlja, tako i po ekonomskom rastu i razvoju – poručio je gradonačelnik Novog Sada na današnjem sastanku.

Dušan Kovačević je podsetio da je plan otvaranja Velike Britanije, koji podrazumeva vraćanje događaja do 10 000 ljudi tokom maja i ukidanje svih restrikcija 21. juna, doveo do naglog talasa optimizma na ostrvu i tako motivisao sve segmente društva da se sa još većom snagom uključe u borbu za što skoriju pobedu nad virusom.

– Tako nešto je hitno potrebno i našoj zemlji. Upravljanje porukama straha je dostiglo svoje limite i mladima, kao i celokupnom društvu, potrebno je poslati poruku nade, dati im viziju povratka normalnog života kroz plan otvaranja Srbije i jasno reći da od svakog od nas zavisi da li će taj plan postati realnost. To je jedini put za što skoriju pobedu nad virusom – istakao je Kovačević.

Vukašin Grozdanović iz OPENS-a je istakao da se o uticaju pandemije na mentalno zdravlje u ovom trenutku malo govori, a da je upravo ova organizacija i pre pandemije isticala koliko je ovaj segment zdravlja važan kod mladih. Grozdanović je napomenuo da su mladi u prethodnom periodu najčešće spominjani u kontekstu neodgovornosti i krivice za širenje epidemije, te da je neophodno promeniti pristup i prepoznati ih kao deo rešenja, odnosno kao pojedince koji svojim primerom i snagom mogu da dovedu do što skorijeg vraćanja načina života na koji smo navikli, i koji zaslužujemo.

– Potrebno je da razumemo s čim se mladi suočavaju već više od 12 meseci, uz zabranu okupljanja i druge restrikcije. Istraživanja pokazuju da je depresija povećana za 700% u odnosu na predpandemijski nivo, kada je isto važila za jednu od najopasnijih  mentalnih bolesti. Mladima je neophodno ponuditi izlaz iz ove situacije. I potrebno je mnogo veća koordinacija i saradnja nevladinog i vladinog sektora, kako bi aktivirali sve segmente društva, a posebno mlade, da se odazovu pozivima na imunizaciju – istakao je Grozdanović.