Učenici OŠ „Jovan PoPOVIĆ“ Priredbom OBELEŽili DAN RUSKO-SRPSKOG PRIJATELjSTVA

Povodom obeležavanja Dana rusko-srpskog prijateljstva, u Osnovnoj školi „Jovan Popović“ održana je svečanost kojom su učenici te škole obeležili 60 godina od uzletanja prvog čoveka, Jurina Gagarina u svemir, kao i šest decenija postojanja njihove škole.

Priredbi pod nazivom „Ka dalekim zvezdama lete heroji“ prisustvovala je članica Gradskog veća za obrazovanje Dina Vučinić koja se zahvalila rukovodstvu škole, profesorima i učenicima koji su i tokom pandemije korona virusa našli način i stvorili mogućnosti da afirmišu najbolje čovekove vrline, kao i svoje rezultate.

– Jurij Gagarin, spada u red heroja, čija izuzetnost nadmašuje okvire vremena. Bio je prvi čovek koji se vinuo među zvezde. Njegov podvig omogućio mu je da se upiše među besmrtnike. Da postane savremeni Persej. Tokom prethodnih 60 godina svet se izmenio. Tehnološka revolucija omogućila je da vidimo i saznamo mnoge stvari o kojima su ljudi 1961. godine mogli samo da sanjaju. Svojim podvigom Gagarin nas je naučio da ne postoje granice za razvoj i napredak čovečanstva, ako na pravi način definišemo svoje ciljeve – izjavila je Dina Vučinić i dodala da profesori i učenici škole “Jovan Popović” svojim rezultatima potvrđuju da su izabrali put hrabrosti i požrtvovanja, a da su nagrade koje osvajaju potvrda su njihove predanosti.

Ona je naglasila da je Grad Novi Sad svestan neophodnosti stalnog unapređivanja uslova i potencijala za razvoj obrazovanja.

-Ovu 2021. godinu, možemo nazvati godinom obrazovanja. Jer sredstva za razvoj obrazovanja čine čak četvrtinu ukupnog gradskog budžeta. Investiraćemo oko 6,2 milijardi dinara. Rekonstruisaćemo, proširiti i nadograditi veliki broj škola i vrtića. Bez investicija u obrazovanje nema budućnosti. Uverena sam da Grad Novi Sad, zahvaljujući dobrim profesorima, odličnim đacima ima sjajnu budućnost – istakla je Dina Vučinić.

Direktor OŠ „Jovan Popović“ Goran Stevanović zahvalio se članici Gradskog veća za obrazovanje, Gradu Novom Sadu, kompaniji NIS Gasprom Njeft i drugima koji su pružili pomoć u realizaciji rusko – srpske nastave u toj školi.

-Pre sedam godina rodila se ideja da u našoj školi započnemo sa izučavanjem ruskog jezika. Pored dvojezičnih odeljenja formiranih 2014. i 2015. godine, brojnim aktivnostima, posetama, takmičenjima i kulturnim aktivnostima naši đaci pokazali su da vole da izučavaju ruski jezik i da uče o kulturi i tradiciji ruskog naroda i da su uspešni su u tome – rekao je direktor Stevanović.