REKONSTRUKCIJA KLINIČKOG CENTRA VOJVODINE

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, predsednik Skupštine APV Ištvan Pastor, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i šef Regionalne kancelarije Evropske investicione banke za Zapadni Balkan Alesandro Bragonzi obišli su radove na rekonstrukciji i dogradnji Kliničkog centra Vojvodine. Prema rečima direktorke KCV Edite Stokić to je gradilište lamela B i C Urgentno-dijagnostičkog centra, koji će obuhvatiti oko 30 000 m2, raspolagaće sa 348 postelja i 16 operacionih sala. Prizemlje će sublimirati dijagnostičke procedure radiologiju, laboratoriju i nuklearnu medicinu, a drugi, treći i četvrti sprat su rezervisani za hirurške grane medicine.

– Deluje za nepoverovati šta se sve dešava u Novom Sadu. Juče je počela izgradnja nove bolnice koja je sada Kovid, a sutra će biti gradska, a evo i projekat koji stoji decenijama  konačno punom parom ide napred i dobićemo Klinički centar kakav ovaj deo Srbije zaslužuje. Ovo su veliki dani za naše zdravstvo bez kojeg nemamo budućnost, a da bi budućnost bila izvesnija moramo nastaviti proces vakcinacije. Sa jučerašnjim danom u Novom Sadu je vakcinisano 125 000 građana, od toga 84 000 njih potpuno. U procentima to je 39,8 posto populacije, ali nema stajanja. Apelujem na mlade i na one između 50 i 60 godina da se vakcinišu, da zaštite sebe i svoje porodice, pa da se svi što pre vratimo normalnom životu – naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević.

– Ovo gradilište je samo mali deo mnogo šireg projekta ”Jedna milijarda evra u zdravstvo Republike Srbije” koji je inicirao predsednik Aleksandar Vučić 2017. godine. Već smo završili mnoge objekte, izvode se radovi širom Srbije, a do 2025. godine moramo da završimo taj projekat. Neke obnove sami finansiramo iz budžeta Srbije i Pokrajine, a značajnu podršku nam pruža Evropska investiciona banka. Klinički centar Niš je prvi ikada koji je u potpunosti završen, radimo na KC Srbije i prva faza rekonstrukcije biće završena do kraja ove godine, a krenuli smo evo i KC Vovjodine i radimo projektnu dokumentaciju za Klinički centar Kragujevac. Po tome se vidi da je Srbija danas jaka i odgovorna zemlja koja se gradi – istakla je Ana Brnabić. Šef Regionalne kancelarije za Zapadni Balkan Alesandro Bragonzi rekao je da je Evropska investiciona banka strateški partner Vlade Srbije, te da je do sada EIB uložila 250 miliona evra u obnovu 20 bolnica.