INSTALACIJE STUDENATA U CENTRU NOVOG SADA POVODOM DANA EVROPE

Delegacija Evropske unije već dve decenije organizuje različita dešavanja povodom 9. maja Dana Evrope. Ove godine tokom celog meseca EU karavan će posetiti 11 gradova u Srbiji, a danas je karavan u Novom Sadu. Putem instalacija studenata i izložbi  u užem centru grada Novosađani se mogu informisati o primerima uspešnih praksi saradnje Evropske unije i Srbije. Manifestaciji na Trgu slobode, u čiju organizaciju je, osim Delegacije EU u Srbiji, bio uključen i EU Info Point Novi Sad, prisustvovali su gradonačelnik Miloš Vučević i zamenica šefa Delegacije EU u Republici Srbiji Mateja Norčič Štamcar.

– Evropa je u svakom slovu istorije Novog Sada. Kada se pogledaju njegov istorijski narativ i današnjica, onda vidimo da karavan nije slučajno ovde. Deveti maj obeležavamo kao Dan pobede nad fašizmom 1945. godine, a na taj veliki dan, pet godina kasnije, uspostvaljen je i koncept zajednice evropskih država. Novi Sad je Omladinska prestonica Evrope, Evropska prestonica kulture, Grad koji je realizovao mnogo investicija sa evropskim institucijama, ali i sa privatnim kompanijama iz zemalja EU. Imamo odličnu saradnju sa amabasadom EU u Srbiji, a najvažniji zajednički projekat jeste izgradnja Žeželjevog mosta sa svim saobraćajnicama. Nastavljamo dalje zajedno da radimo, a od značajnijih projekata koji su pred nama su izgradnja Regionalnog centra za upravljanje čvrstim otpadom i Instituta Biosens, odnosno centra izvrsnosti – naglasio je gradonačelnik Vučević.

Prema rečima Mateje Norčič Štamcar, ideja EU počiva na konceptu da samo saradnja podstiče mir, solidarnost i ekonomski rast.

– Karavanom kroz Srbiju želimo da predstavimo građanima podršku koju EU pruža ukupnoj zajednici. Saradnja sa Srbijom traje 20 godina. Prošle godine EU je uspostavila mehanizam za borbu protiv posledica pandemije koji je otvoren za države članice, ali na taj način je profitirala i Srbija kojoj je bilo namenjeno 66 miliona evra. U Vojvodini sarađujemo u brojnim oblastima kao što su kultura, nauka, životna sredina, a tu su i programi prekogranične saradnje – istakla je zamenica šefa Delegacije EU u Republici Srbiji Mateja Norčič Štamcar.

Ona je napomenula da već šest godina u Novom Sadu deluje jedan od tri EU info kutka, koliko ih ima u Srbiji, a koji radi na tome da približi Evropsku uniju Srbiji i Srbiju Evropskoj Uniji.