PREDSTAVLjEN NAUČNO-TEHNOLOŠKI CENTAR KOMPANIJE NIS A.D. NOVI SAD

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović posetili su Naučno-tehnološki centar kompanije Nis a.d. gde su im predstavljene nove tehnologije u proizvodnji nafte i gasa, kao i IT projekti i investicije te kompanije u obrazovni sistem Srbije. Oni su upoznali mlade stipendiste, koji u okviru programa NIS- a ”Energija znanja”  prave prve profesionalne korake u najvećoj domaćoj naftnoj kompaniji.

– Ovo je fabrika znanja, inovacija i kreativnosti, i primer idealnog srpsko-ruskog spoja. Impresioniran sam što se naši studenti koji nastave obrazovanje u Rusiji, vraćaju u Srbiju da stvaraju nove vrednosti. Čestitam mladim naučnicima koji rade u ovom Naučno-tehnološkom centru, jer njihovo znanje se izvozi i dobro naplaćuje – naglasio je gradonačelnik Vučević.

Prema rečima ministarke Mihajlović, energetika i rudarstvo ne znače samo istraživnje, eksploataciju i proizvodnju, već i znanje.

– Ako hoćemo da uspemo, bez ulaganja u znanje i građenja veze između energetike i zaštite životne sredine, to ne možemo postići. Odnosi između Srbije i Ruske Federacije ne baziraju se samo na prijateljstvu dva naroda, već na neraskidivoj vezi koja se posebno videla u ovom teškom periodu. Zahvalni smo im na svim vakcinama, kao i na tome što danas zajedno u Srbiji proizvodimo vakcinu Sputnjik – izjavila je potpredsednica Vlade RS Zorana Mihajlović.

U poseti Naučno-tehnološkom centru bili su i ambasador Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Ognjen Bjelić, generalni direktor NIS a.d. Novi Sad Kiril Tjurdenjev, zamenik generalnog direktora NIS a.d. Novi Sad Vadim Smirnov, a domaćin im je bio direktor Naučno-tehnološkok centra Leonid Stulov.

Ambasador Bocan-Harčenko ocenio je da je NIS uspeo da objedini najvažnije sfere rusko-srpske saradnje, odnosno enregetiku, nauku i obrazovanje. Kako je istakao direktor  Kiril Tjurdenjev, NIS je u proteklih pet godina zaposlio više od 100 mladih visokokvalifikovanih stručnjaka u ovom Centru, dok je u istom periodu uloženo više od 10,2 miliona evra u razvoj informacionih tehnologija.

Novi Sad, 12. maj 2021. godine