NEMAČKO-SRPSKA PRIVREDNA KOMORA OBELEŽILA JUBILEJ U NOVOM SADU

Član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević prisustvovao je događaju „AHK Road Show“ koji je organizovala Nemačko-srpska privredna komora povodom njihovog dvadesetogodišnjeg rada u Srbiji, a sa ciljem unapređenja bilateralne privredne saradnje.

Na skupu koji je organizovan u saradnji sa Ambasadom SR Nemačke i nemačkom organizacijom GTAI (Germany Trade and Invest), predstavljeni su vidovi podrške, trenutno stanje ekonomije, projekti, dobavljačka inicijativa, potencijali za saradnju i ulazak na nemačko tržište, vodeći sajmovi u Nemačkoj kao i mnogi drugi projekti.

Kompanije članice, predstavnici Razvojne agencije Vojvodine, Grada Novog Sada, Regionalne privredne komore i druge zainteresovane kompanije imali su priliku da razmene informacije, pozitivna iskustva i ojačaju dosadašnju privrednu saradnju.

– Jubilej, dvadeset godina postojanja Nemačko-srpske privredne komore jeste zaista značajan, posebno uzimajući u obzir činjenicu koliko se iz godine u godinu unapređuju, pre svega, privredni odnosi dve zemlje. Dokaz tome jeste veliki broj nemačkih kompanija u Srbiji, koje zapošljavaju hiljade ljudi, kao i to da je Nemačka „broj jedan“ spoljnotrgovinski partner Srbije, sa preko 5 milijardi evra razmene. U Novom Sadu posluje nekoliko nemačkih kompanija, a snažan impuls razvoju privredne saradnje Novog Sada i Nemačke predstavlja i dolazak jednog od svetskih lidera u automobilskoj industriji, kompanije „Continental“ u naš grad. Prisustvo velikih svetskih kompanija je dokaz koliko su poslednjih godina napredovali Novi Sad, Vojvodina i Srbija, koliko svi zajedno radimo na stvaranju boljih uslova poslovanja. Želim da čestitam jubilej Nemačko-srpskoj privrednoj komori i da se zahvalim što je prethodnih dvadeset godina bila pouzdan i stabilan partner i Srbije i Novog Sada. Siguran sam da će u narednom periodu ta saradnja biti još intenzivnija kroz uspostavljanje novih partnerstava – rekao je Milorad Radojević i naglasio da će Nemačko-srpska privredna komora u Gradu Novom Sadu uvek imati pouzdanog i odgovornog partnera.

Direktor Nemačko-srpske privredne komore Frank Aleter rekao je da su trgovinski odnosi Srbije i Nemačke veoma dobri i da je bitno da je ta saradnja opstala i u ovim teškim vremenima pandemije Korona virusa.

– Nemačko-srpska privredna komora ove godine slavi jubilej, dvadesetogodišnjicu vrlo bliske saradnje i vrlo dobrih bilateralnih trgovinskih odnosa Nemačke i Srbije. Nemačka privreda je investirala puno u Srbiju, a jedna od destinacija nemačkih investicija bio je i Grad Novi Sad. U Vojvodini, nemačka preduzeća zapošljavaju 23 hiljade ljudi, a uloženo je oko 1,5 milijardi evra. Ovaj region je vrlo važan za nemačka preduzeća i uopšteno za trgovinske odnose između dve države – naglasio je direktor Nemačko-srpske privredne komore Frank Aleter.

Nemačka je godinama jedan od najvećih investicionih partnera u Srbiji, gde trenutno posluje 400 nemačkih kompanija koje zapošljavaju oko 65.000 ljudi, a u poslednjih nekoliko godina njihove investicije u Srbiji iznose preko 2,5 milijarde evra. Povodom jubileja, u okviru posebnog događaja „AHK Road Show“, Nemačko-srpska privredna komora posetila je Suboticu, danas Novi Sad, a u planu su posete Čačku i Nišu.