OTVOREN REKONSTRUISANI REČNI PUTNIČKI TERMINAL

DP World Novi Sad otvorio je obnovljeni putnički terminal u poputno novom ruhu nakon rekonstrukcije u koju je uloženo 500.000 evra.

Obnovljen putnički terminal koji ponosno leži na Dunavu otvorili su ministar građevine, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i generalni direktor DP World Novi Sad Klaudiu Negreanu. Oni su ujedno bili i prvi gosti koji su na putnički terminal stigli na brodu tegljaču „Albatros“ koji se od nedavno nalazi u floti DP World Novi Sad.

Putnički terminal opremljen je svim modernim objektima i opremom potrebnim za smeštaj svih vrsta plovila. Njime će upravljati DP World Novi Sad, koji je postao vlasnik luke u maju 2019. godine.

Klaudiu Negreanu generalni direktor DP World Novi Sad rekao je da je jedna od glavnih misija kompanije povezivanje ljudi, gradova, država i kontinenata.

„Danas ispunjavamo svoju misiju u Novom Sadu, jer ovaj rekonstruisani putnički terminal otvara vrata našeg grada svima koji putuju duž Dunava da ga posete. Naše novosadske investicije se ovde neće zaustaviti. I dalje ulažemo u novosadsku luku, gde stvaramo jedan od najvažnijih poslovnih i trgovinskih čvorišta na čitavom toku Dunava”, rekao je Negreanu.

“Posvećeni smo Srbiji i naravno ta posvećenost se proteže i na njene divne građane. Verujemo da će naši snažni poslovni rezulati ići ruku pod ruku sa brigom o lokalnim zajednicama u kojima poslujemo. Radujem se što ću doživeti procvat Novog Sada u godinama koje dolaze i što će ovaj putnički terminal odigrati svoju ulogu dobrodošlice velikom broju gostiju u naš grad“, dodao je generalni direktor DP Word Novi Sad.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš  Vučević rekao je da grad priprema da ponovo otvori grad posle korone i da će preko rekonstruisanog putničkog terminala doći novi brodovi, rečni kruzeri i turisti da posete naś grad.

– Velika je stvar za Novi Sad da je jedan od najvećih svetskih lučkih opetatera DP World odlučio da ulaže u naš grad. Ne samo 500.000 evra u ovaj putnički terminal, vec nove investicije koje čekaju Luku Novi Sad od 35 miliona evra koje ce i nama pomoći da dodatno ulažemo u grad, rekao je Vučević koji je naglasio da je DP Word Novi Sad društveno odgovorna kompanija koja učestvuje u velikom broju aktivnosti koje sprovodi Novi Sad.

Ministar Tomislav Momirović je rekao da je ponosan što vidi da jedna velika kompanija kao što je DP World ulaže u Srbiju i kako zajedno ostvarujemo odlične rezultate.

“Naši prijatelji iz kompanije DP World upravljaju desetinama svetskih luka i siguran sam u njihovu ekspertizu i podršku da Novi Sad dobije najmoderniju luku na Dunavu.

Ceo sektor rečne plovidbe je decenijama tavorio, ali sad se vraćamo u punom kapacitetu u evropsku mrežu rečnih putnih i teretnih koridora.

Sa ulaganjima lučkih koncesionara, a jednom od takvih ulaganjima danas prisustvujemo, ukupna ulaganja će biti veća od pola milijarde evra“ rekao je ministar Momirović.

Obnovljeni putnički terminal u Novom Sadu opremljen je svim sadržajima i potrebnom opremom za prihvat svih vrsta brodova. Putničkim terminalom na Dunavu upravljaće DP Word Novi Sad koji je od maja 2019 godine i vlasnik luke u Novom Sadu.