AMBASADOR KRALjEVINE NORVEŠKE POSETIO GRADSKU KUĆU

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je u Gradskoj kući ambasadora Kraljevine Norveške u Republici Srbiji Nj. E. Jorna Eugena Jelstada. Gradonačelnik mu je poželeo dobrodošlicu, a ambasador se zahvalio na srdačnom prijemu i istakao da je to njegova prva zvanična poseta Novom Sadu.

Oni su razgovarali o organizaciji konferencije na temu cirkularne ekonomije, koja bi u septembru trebala da se održi u četiri grada u Srbiji, među kojima je i Novi Sad. Taj projekat će se odvijati pod pokroviteljstvom Nordijskog saveta ministara, a cilj je upoznavanje lokalnih samouprava u Srbiji sa primerima dobre prakse nordijskih zemalja. U pitanju je iznalaženje najboljih rešenja u oblasti klimatskih promena, kao i na poljima efikasnijeg upravljanja otpadom, unapređenja reciklaže, smanjenja potrošnje sirovina i emisije zagađenja.

Ambasador je naglasio da će organizaciju novosadske konferencije preuzeti ambasada Kraljevine Norveške i da će time biti postavljen temelj za dugoročnu saradnju između ambasada nordijskih zemalja, institucija, kompanija i eksperata sa lokalnim partnerima.

Na sastanku je otvorena tema promocije poslovnih aktivnosti između nordijskih i lokalnih kompanija i institucija, a sagovornici su istakli da je mnogo oblasti koje bi mogle biti u fokusu potencijalne saradnje u narednom periodu, a tiču se inovacija, digitalizacije, korporativne društvene odgovornosti i zaštite životne sredine.