POLOŽEN KAMEN TEMELjAC ZA IZGRADNjU NOVE ZGRADE INSTITUTA BIOSENS

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno je sa predsednicom Vlade Republike Srbije Anom Brnabić prisustvovao polaganju kamena temeljca za izgradnju nove zgrade Instituta BioSens, u okviru kompleksa Univerziteta u Novom Sadu. Oni su prvo obišli Istraživačko – razvojni institut za informacione tehologije biosistema koji se nalazi u okviru kampusa Univerziteta u Novom Sadu, a obilasku su prisutvovali i zamenica šefa delegacije Evropske unije u Srbiji Mateja Norčič Štamcar, direktor Instituta BioSens Vladimir Crnojević, šef EIB za Zapadni Balkan Alesandro Bragonzi, prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar prosvete nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić, kao i delegacije mnogobrojnih ambasada u Republici Srbiji.

– Ovaj deo grada kod Univerzitetskog kampusa se menja, a decenijama niko nije obraćao pažnju na ovu lokaciju, kao ni na parcelu gde se danas nalazi Naučno-tehnološki park. Ovde će nići novi institut, sa mnogo novih radnih mesta. To sve garantuje sigurnu budućnost grada i naše države, uz veliku podršku Evropske unije. Siguran sam da će BioSens institut imati najbolje uslove za rad i da će najuspešniji mladi naučnici raditi ovde i učiniti sve da imamo bolje prinose, unapređivanjem zaštite životne sredine, što je uslov napretka bilo koje države. Grad će investirati 60 miliona u infrastrukutru, pešačke staze, parking mesta, a Ulica dr Zorana Đinđića će biti produžena za oko 150 metara. Ovo je nova snaga naše države i Novog Sada. Hvala predsednici Vlade Ani Brnabić na podršci u svim razvojnim projektima u našem gradu, a s tim u vezi, uskoro nas očekuje druga faza izgradnje Naučno-tehnološkog parka. Takva, nova, lepša realnost Srbije, čuva našu decu da ostanu ovde – rekao je Miloš Vučević.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić istakla je da joj je veliko zadovoljstvo što simboličnim postavljanjem kamena temeljca za BioSens institut, oni prestaju da budu podstanari i da pozajmljuju prostorije u Rektoratu.

– Toliko truda, rada i borbe za ovaj dan. Danas mi ne postavljamo kamen-temeljac za jednu zgradu, već za nešto mnogo važnije od toga – za dalji naučni napedak Srbije i dalje njeno  pozicioniranje na inovacionoj mapi sveta, za dalje širenje slike Srbije kao zemlje koja može da ponudi pamet, inovaciju i rad, a ne zemlje jeftine radne snage. Hvala EIB-u i EU koji su prepoznali značaj ovog projekta, a on je veoma važan jer može da nas povuče ka još dinamičnijem napretku ka Evropskoj uniji – rekla je Ana Brnabić koja je tom prilikom od direktora Instituta BioSens Vladimira Crnojevića dobila priznanje „Zaslužni član Instituta“.

Nova zgrada Instituta nalaziće se na parceli površine 1400 m2, između Đačkog igrališta, staklenika Prirodno-matematičkog fakulteta i Sunčanog keja, a  biće jedinstvena u zemlji, jer će zahvaljujući posebnim antivibracionim karakteristikama objekta omogućiti korišćenje najsavremenije naučne opreme neophodne za razvoj mikro i nano elektronike, senzora i drugih uređaja. Šef Evropske investicione banke za Zapadni Balkan Alesandro Bragonzi je naglasio da EIB želi da pomogne svima na evropskom putu na procesu modernizacije, dok je zamenica šefa delegacije Evropske unije u Srbiji Mateja Norčič Štamcar naglasila da uticaj ovog Instituta prevazilazi granice Srbije, jer će uticati na region i celu Evropu u oblasti održive poljoprivrede, što je dokaz da EU računa na Srbiju.