NOVI SAD DOBIO IGRALIŠTE „PIPI DUGA ČARAPA“

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno je sa ambasadorom Kraljevine Švedske Nj. E. Janom Lundinom prisustvovao prezentaciji uspešno okončanog projekta izgradnje „Pipi igrališta“ u Novom Sadu. Predstavljanju projekta u Gradskoj kući prisustvovali su i predstavnici mnogobrojnih društveno-odgovornih švedskih firmi koje su učestovale u finansiranju postavljanja novog igrališta. Tzv. “Pipi igralište” postavljeno je povodom 75. rođendana Pipi Duge Čarape koji se obeležava ove godine.

– Negujemo kontinuitet u saradnji sa Ambasadom Kraljevine Švedske i to kroz više projekata u našem gradu. U godini obeležavanja rođendana ovog lika švedske književnice Astrid Lindgren, zajedno ističemo značaj bajkovite priče o Pipi Dugoj Čarapi, koja ipak ima i duboku simboličnu vrednost o pravima deteta. Ovo je i svojevrsna kruna saradnje Grada i Ambasade i zahvaljujem na petogodišnjoj plodotvornoj saradnji ambasadoru Janu Lundinu. Ovo dečje igralište, na uglu Bulevara patrijarha Pavla i Banijske ulice, niklo je baš u delu grada koji se rapidno razvija, koji je novom infrastrukturom i objektima preporođen, a sada su mališani iz tog kvarta dobili divno igralište. Zahvalnost dugujemo i švedskim kompanijama koje posluju u našoj zemlji i koje su dale svoj doprinos u realizaciji tog projekta – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević i podsetio na još jedan nedavno realizovan projekat, gde je posredstvom Ambasade Kraljevine Švedske i kompanije IKEA, dečja biblioteka u delu grada Šangaj opremljena potpuno novim sadržajima.

Ambasador Kraljevine Švedske Nj. E. Jan Lundin je istakao da je to igralište poklon švedskih kompanija za decu Novog Sada, kao i to da su sprave na igralištu prilagođene i deci sa posebnim potrebama.

– Pipi Duga Čarapa je lik koji je simbol snažnog deteta koje ima svoju ideju o tome šta je pravedeno i sprovodi tu ideju u delo, a pri tome ima veoma tešku i složenu porodičnu situaciju. Ona se u tim okolnostima bori za ostvarivanje svojih prava, a njena priča decenijama skreće pažnju celokupnom društvu da bi upravo tako trebalo da bude organizovano, da deca budu zaštićena i da uživaju sva prava – rekao je ambasador i naglasio da ga raduje to što se priprema novi Zakon o porodici i pravima deteta, gde nema mesta nasilju i da će to biti pozitivan doprinos pravima deteta u Srbiji.

Igralište je sponzorisalo 12 švedskih firmi sa sedištem u Srbiji, uz pokroviteljstvo i asistenciju Ambasade Kraljevine Švedske u Srbiji, a to su AstraZeneka, Pejkom, Broveks, Huskvarna, IKEA, Sekuritas, SistemEr, Atlas Kopko, Katena Media, Tetra Pak, Paroko i Unimet. Grad Novi Sad, kao partner u realizaciji projekta, obezbedio je lokaciju i potrebne građevinske dozvole. Cilj projekta „Pipi igrališta“ je jačanje bilateralnih odnosa između Kraljevine Švedske i Republike Srbije, kao i promocija švedske dečje književnosti i prava deteta. Grad Novi Sad ima direktne veze sa poznatom švedskom autorkom Astrid Lindgren, jer je tokom posete Novom Sadu 1985. godine, ona bila gost na tradicionalnim Zmajevim dečjim igrama i tom prilikom primila Povelju igara.