Nastavlja se sa obnovom i razvojem pet središta kulture Novog Sada

U susret 2022. godini, kada će Grad Novi Sad poneti titulu Evropske prestonice kulture, gradske uprave intenzivno rade na jedinstvenom poduhvatu zaštite, obnove i razvoja pet središta kulture „Srpske Atine”. Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević formirao je Radnu grupu za uspešno sprovođenje projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” koja se tokom čitavog trajanja pandemije sastajala kako bi, i pored otežanih uslova rada, ispunila zadate ciljeve.

Danas je u Gradskoj kući održana 23. sednica Radne grupe za koordinaciju i praćenje aktivnosti na implementaciji projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ kojom je presedavao zamenik gradonačelnika Novog Sada Milan Đurić.

– Posle pola veka, ovo  je istorijski poduhvat sa najvećim programskim i prostornim ulaganjem u kulturu Novog Sada. Podstrek su nam vidljivi rezulati za Novosađane i posetioce grada, ali i  pohvalne ocene iz Brisela. Na taj način ovakav pristup u koordinaciji  projekta ostaju nam kao trajni procesni legat za sve buduće aktivnosti u oblasti kulture – izjavio je zamenik gradonačelnika Milan Đurić.

U cilju što boljeg turističkog predstavljanja i pozicioniranja  Novog Sada kao grada kulture i posle godine titule, nastavljaju se radovi na obnovi pet kulturnih središta Grada. Posle obnove većeg dela fasada u Podgrađu, počinje se i sa obnovom zgrade Arsenala, ali i zgrade Muzeja grada Novog Sada i takozvane Jednostavne kasarne na Petrovaradinskoj tvrđavi. Nakon zaštite Almaškog kraja kao kulturno-istorijske celine, te njenog razvoja kroz otvaranje Kulturne stanice Svilara i proširenja kapaciteta Akademije umetnosti, i industrijsko nasleđe „Kožare” dočekalo je početak svoje obnove.

U toku su i opsežni radovi na rekonstrukciji centralnog Trga slobode i Pozorišnog trga u Novom Sadu, gde će svečano biti otvorena godina titule, a tokom 2022. godine biti predstavljena uzbudljiva hronologija Novog Sada.  Aktuelna je i kompletna revitalizacija Kreativnog distrikta na prostoru nekadašnjeg Velikog Limana, koji će u godini titule otvoriti vrata za brojne događaje planirane za realizaciju u ukupno osam programskih lukova projekta Novi Sad – Evropska prestonica kulture.

Jedinstveni model decentralizacije kulture u ovom delu Evrope, sistem kulturnih stanica, prepoznat je kao jedan od najuspešnijih poduhvata Novog Sada – Evropske prestonice kulture, o čemu svedoče i članci priznatih inostranih medija, kao što su BiBiSi i Euronjuz, koji identifikuju kulturne stanice kao centre kulture u Novom Sadu. S tim u vezi, u planu je proširenje sistema kulturnih stanica na nove prostore u Sremskim Karlovcima, na Telepu, kao i u Stepanovićevu.