Obeležen i veliki jubilej – 95. godina Arhiva Vojvodine

Na Međunarodni dan arhiva, danas je svečano obeležen i veliki jubilej – 95. godina Arhiva Vojvodine. U okviru programa predstavljeni su monografsko izdanje i istoimena tematska izložba arhivskih dokumenata Arhiva Vojvodine ”Dr Dimitrije Кirilović. Arhivist, bibliotekar i naučni radnik. Život u službi zaštite kulturne baštine Vojvodine”. Događaju su prisustvovali predstavnici ustanova kulture, Vojske Srbije, kao i Grada, Republike i Pokrajine.

Čestitam ovaj značajan jubilej ustanovi posvećenoj očuvanju identiteta naše države. Drago mi je što ga zajedno proslavljamo, da pokažemo odnos prema velikoj riznici važnih dokumenata koji su svojevrsan ”DNК kod” našeg naroda.

Ljudi ovde decenijama predano rade kao iskreni čuvari istine. To je posebno važno zbog svih onih koji nastoje da vrše reviziju i da falsifikuju određene istorijske narative, jer ne smemo dozvoliti da buduće generacije stasavaju na neistinitim podacima. Pre godinu dana svi smo malo zastali i imali smo vremena da se zapitamo kuda idemo i šta nas čeka u budućnosti, a da bi budućnost bila manje neizvesna moramo razumeti prošlost.

To možemo zahvaljujući ustanovama kao što je Arhiv Vojvodine, naglasio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i zahvalio se direktoru Nebojši Кuzmanoviću na popularizaciji bogate riznice arhivske građe.