URUČENE VIDOVDANSKE NAGRADE NAJBOLjIM UČENICIMA U NOVOM SADU

Najboljim učenicima novosadskih osnovnih i srednjih škola, na tradicionalnoj manifestaciji kod Sata na Petrovaradinskoj tvrđavi, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednica Skupštine Grada Novog Sada Jelena Marinković Radomirović uručili su Vidovdanske nagrade.

– Kažu da se na Vidovdan može videti budućnost, a ja sam privilegovan što gledam u vas, našu svetlu budućnost. Ovo je jedan od najlepših događaja i konačno nije ”onlajn” preko aplikacija, koje jesu korisne, ali uvek je bolja živa reč, jer možemo jedni druge pogledati u oči. Naša deca dokazuju zašto je Novi Sad poseban i zašto je Vidovdan zbog njihovih uspeha još svetiji i pobednički. Delimo gotovo 500 nagrada, a naši đaci osvojili su 371 prvo mesto na međunarodnim takmičenjima, na ponos svih nas. Godina iza nas je bila izazovna, niste imali redovnu nastavu, a prosveta je iznela veliki teret. Verujem da ćemo se, ako budemo odgovorni, brzo vratiti normalnom životu. Činimo sve, da vama i vašem znanju Novi Sad ne postane tesan, i to činimo čuvajući našu istoriju i tradiciju. Naš grad mora da se širi i razvija, a i ime mu kaže da je nov i nemamo pravo da ga konzerviramo – istakao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Dirigent i profesor Gimnazije ”Jovan Jovanović Zmaj” Jovan Travica čestitao je đacima, njihovim profesorima i roditeljima na svemu što su postigli, a što je rezultat njihovog zajedničkog rada. Takođe, zahvalio se Gradonačelniku i Gradskoj upravi na velikoj podršci. 

Jedan od nagrađenih je i Nikola Kušlaković, učenik Gimnazije ”Isidora Sekulić” koji je osvojio treće mesto na Međunarodnom forumu naučne omladine ”Korak u budućnost” u  Moskvi, za istraživački rad u oblasti matematike i računarstva.

– Zahvaljujem Gradu što nas podstiče da budmo bolji i da tako i svoj grad učinimo boljim mestom za život. Kada nam Grad oda priznanje, mi imamo obavezu da i u budućnosti idemo putem uspeha – rekao je Nikola.

Učenici se nagrađuju za izuzetne rezultate ostvarene u toku jedne školske godine na republičkim i međunarodnim takmičenjima i smotrama u organizaciji ministarstva nadležnog za prosvetu ili ministarstva nadležnog za sport i omladinu, u okviru obrazovnog sistema. 

Grad Novi Sad obezbedio je za Vidovdanske nagrade, za školsku 2020/2021. godinu, sredstva u iznosu od 11.700.000  dinara. Pored toga, u ovoj školskoj godini, biće dodeljeno i devet Vidovdanskih nagrada učenicima za izuzetne rezultate na naučnim olimpijadama i svetskim i evropskim takmičenjima i prvenstvima u oblasti sporta i umetnosti za decu školskog uzrasta, koje nisu u organizaciji ministarstva nadležnog za prosvetu ili ministarstva nadležnog za sport i omladinu,  za šta je iz budžeta Grada izdvojeno 350.000 dinara.