Vujović u Novom Sadu obišla prvu kompostanu zelenog otpada u Srbiji


Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas u Novom Sadu prvo postrojenje za kompostiranje zelenog otpada u Srbiji, koje će doprineti modernizaciji sistema upravljanja otpadom i podizanju standarda životne sredine.

Zahvaljujući ovom postrojenju, navodi Vujović, biljni otpad prikupljen na teritoriji Novog Sada se neće odlagati na deponije, već će biti tretiran i ponovo korišćen, čime se zadovoljava princip kružne ekonomije.

– Zeleni otpad neće više zauzimati kapacitete deponije, već će biti prerađen u kompost, koji može da se koristi kao kvalitetno organsko đubrivo, za održavanje zelenila na javnim površinama i na drugi način. Na ovom mestu će se proizvoditi i drvna sečka, koju će javno komunalno preduzeće „Gradsko zelenilo“ ubuduće koristiti za grejanje, i time će smanjiti i aerozagađenje u ovom delu Novog Sada – rekla je Vujović i čestitala direktoru JKP „Gradsko zelenilo“ Milošu Egiću na prvoj modernoj kompostani u zemlji.

Vujović je istakla da je postrojenje još jedan korak u sprovođenju Zelene agende, a izgrađeno je uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ). Ona je dodala da Novi Sad sprovodi i druge projekte u saradnji sa ministarstvom, kao i da ovaj grad tek očekuju kapitalne zelene investicije.

Gradonačelnik Miloš Vučević, rekao je da ova investicija pokazuje da Novi Sad i Srbija, u saradnji sa međunarodnim partnerima, ulažu u Zelenu agendu.

– Otpad koji je do sada predstavljao problem, postaje ekonomski potencijal. Biomasa kompostiranjem dobija novu upotrebnu vrednost, pretvara se u humus i koristi se za ozelenjavanje i očuvanje prirodnih potencijala našeg grada. Hvala ambasadi Nemačke i GIZ-u na podršci, oni su izdvojili gotovo 400.000 evra, a Grad je uložio 40 miliona dinara iz budžeta u ovaj projekat čija vrednost nadilazi ekonomski parametar. Hvala i zaposlenima u JKP ”Zelenilo”. Oni imaju najniže plate, a svi očekujemo da imajmo uredniji i zeleniji grad, tako da moramo i te ljude da osnažimo – rekao je Vučević.

Ambasador Nemačke se na neophodnu transformaciju proizvodnje i uvođenje koncepta cirkularne ekonomije.

– Nije cilj samo da se smanji otpad i da se reciklira,  nego i da se otvore nova radna mesta. U Nemačkoj ima više od 600 kompostana, koje prerađuju oko 50 miliona tona bio otpada godišnje, značajno utiču na rast BDP-a, a otvoreno je na hiljade novih poslova. Projekat u Novom Sadu je značajan jer od kompostane korist imati i okolne opštine – rekao je Šib.

Direktorka Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) Daniela Funke istakla je da je zadovoljna što je, izgradnjom kompostane u Novom Sadu data podrška Nemačke razvoju cirkularne ekonomije u Srbiji i što je novo postrojenje primer kako kružna ekonomija funkcioniše u praksi, uz pozitivan uticaj na zaštitu životne sredine.