DECA IZ FEDERACIJE BOSNE I HECEGOVINE I REPUBLIKE HRVATSKE U GRADSKOJ KUĆI

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević pozdravio je decu iz Federacije Bosne i Hecegovine i Republike Hrvatske na prijemu u Gradskoj kući. Deca, u sklopu letnjeg kampa, borave u Novom Sadu i Beogradu, u organizaciji Pokrajinskog fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu i narodne poslanice Sanje Lakić.

– Čast mi je da vas pozdravim i nadam se da ćete upoznati mnogo novih prijatelja u Novom Sadu, te da ćete nam ponovo doći. Uvek treba da znate da niste sami i da imate na koga da se oslonite. Svoje poreklo treba časno da nosimo, poštujući druge, ali očekujemo i da nas jednako poštuju. Molim vas da učite i obrazujete se gde smatrate da je najbolje, ali da probate da živite na prostorima gde su vaši roditelji, bake i deke. Gradska kuća je jedan od najlepših objekata u Novom Sadu, izgrađena je krajem 19. veka i ovde se održavaju najvažniji događaji i primaju najvažniji gosti, a danas bih rekao i najdraži gosti. Međutim, vi niste gosti, vi ste ovde svoji na svome. Želja mi je da uzvratimo posetu, da naša deca vide da ima i drugačijih sredina, jer mnogo je lakše živeti u Novom Sadu nego u opštinama iz kojih vi dolazite. Bitno je da oni vide gde se sve priča srpskim jezikom i da razumeju našu istoriju i tradiciju. Dobro došli među svoje braću i sestre, vi ste deo nas – naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević.

Direktor Pokrajinskog fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu Duško Ćutilo zahvalio se gradonačelniku Vučeviću što uvek podrži aktivnosti Fonda.

– Cilj  letnjeg kampa za decu iz regiona jeste da ih upoznamo sa istorijom, kulturom, tradicijom, sa institucijama u Srbiji, sa prirodnim lepotama i turističkim potencijalima. Nameravamo da sledeće godine kamp ovuhvati sve krajeve u regionu gde žive Srbi i da bude održan baš u Novom Sadu – istakao je Ćutilo.