SUSRET OMLADINSKIH AMBASADORA U NOVOM SADU

Omladinski evropski ambasadori, njih 35, sa područja Zapadnog Balkana koji ovih dana borave u Novom Sadu, susreli su se, danas sa OPENS ambasadorima na događaju koji je organizovan ispred budućeg Omladinskog centra u Kineskoj četvrti. Oni su razgovarali o aktivnostima, ciljevima i programima organizacija, kao i o značaju učešća mladih u društveno – kulturnom životu regiona.

Tom prilikom, prisutne je pozdravio član Gradskog veća za sport i omladinu Ognjen Cvjetićanin koji je istakao da je to sjajna prilika da se mladi iz Novog Sada povežu sa mladima iz regiona i da razmene ideje i ostvare saradnju.

– Zajedno sa saradnicima iz OPENS-a i omladinskim udruženjima, dobrim tempom i na dobar način, Grad Novi Sad nastavlja da se bavi omladinskom politikom. Takvom sinergijom postižemo dobre rezultate a ovo je prilika da se naš grad još jednom potvrdi kao dobar domaćin. Siguran sam da će omladinski ambasadori iskoristiti boravak u Novom Sadu da se umreže i postave temelje nekog budućeg zajedničkog delovanja – izjavio je Ognjen Cvjetićanin.

Događaju je prisustvovao i šef za informisanje, komunikaciju i medije Delegacije Evropske Unije u Srbiji Pol Anri Prese koji je objasnio da ovakvi projekti imaju za cilj da se mladi sa područja Zapadnog Balkana osnaže, da im se približi Evropa i da daju povratnu informaciju gde sebe vide u okviru Evropske Unije. On je izrazio zadovoljstvo što su se omladinski ambasadori po prvi put  susreli baš u Novom Sadu, gradu koji ima tradiciju otvorenosti prema ljudima iz svih krajeva sveta, poznatom kao bivša Omladinska prestonica Evrope i kao buduća Evropska prestonica kulture.

Sa mladima su razgovarali i predstavnica mreže Mladih evropskih ambasadora Selena Tasić, koordinator OPENS-a Vukašin Grozdanović i predstavnik Fondacije EXIT Ivan Petrović. Omladinski ambasadori su predstavili svoje aktivnosti i poslali poruku o važnosti učešća mladih u društvu, kroz aktivizam, kreativnost, kulturni dijalog i saradnju.

Mreža Mladih evropskih ambasadora je komponenta projekta Regionalna komunikaciona strategija za Zapadni Balkan, koju čini 60 mladih, uzrasta od 18 do 29 godina iz celog regiona Zapadnog Balkana. OPENS ambasadori predstavljaju tim mladih, dobro upoznatih sa značajem i rezultatima koje je program titule Omladinske prestonice Evrope doneo Gradu Novom Sadu.