NAPREDUJE REALIZACIJA PROJEKTA „ČISTA SRBIJA“

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je u Beogradu potpisivanju Relevantnih aneksa sa Gradovima i Opštinama koji su u prvoj fazi realizacije projekta „Čista Srbija“, a koji se tiče izgradnje komunalne kanalizacione infrastrukture. Naime, u februaru ove godine su ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije Tomislav Momirović i direktor „China Road and brige corporation“ Džang Sjaojuen potpisali ugovore o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji komunalne infrastrukture. Ti ugovori omogućavaju stvaranje uslova da veliki broj opština i gradova u Srbiji reši svoje decenijske probleme u vezi sa prečišćavanjem otpadnih voda i odlaganjem i tretmanom čvrstog otpada, a danas su potpisani aneksi na iste.

– Grad Novi Sad je među opštinama koje su ušle u program „Čista Srbija“ i to je najveći pojedinačni projekat ulaganja u komunalnu infrastrukturu u našem gradu. Finansijska sredstva obezbeđena projektom omogućavaju pokretanje snažnijeg investicionog ciklusa, sa još većim brojem javnih investicija u Novom Sadu. Hvala Vladi Republike Srbije, resornom ministarstvu i predsedniku Republike za podršku za sprovođenje ovog kapitalnog projekta sa kineskim partnerima koji je od velikog značaja za celu zemlju. Od danas bukvalno kreće revolucija u oblasti razvoja komunalne infrastrukture u celoj državi, i to u sektorima otpadnih voda, kanalizacionih sistema i vodosnabdevanja. Današnjim potpisivanjem Relevantnog aneksa, u Novom Sadu je predviđena realizacija sledećih projekata: izgradnja kanalizacione mreže otpadnih voda u naseljima Čenej i Kisač, rekonstrukcija kanalizacije na Limanu 1, Limanu 2, kao i kanalizacione mreže na Podbari u četiri faze – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević koji se zahvalio na sredstvima u ime svih predsednika opština i gradonačelnika, izrazivši spremnost novosadske lokalne samouprave da odmah počne sa  realizacijom svih navedenih projekata.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije Tomislav Momirović je naglasio da je vrednost potpisanih aneksa 336 miliona evra, da će taj novac biti uložen u 26 postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i da će biti izgrađeno 700 kilometara potpuno nove kanalizacione mreže u 14 opština i gradova. – Ovi aneksi ugovora obezbedili su preduslov za razvoj komunalne infrastrukture na celoj teritoriji Srbije po najvišim svetskim standardima. Posle ovog projekta, naša zemlja više neće biti ista i smatram da je ovo investicija od najvećeg značaja – rekao je ministar Momirović i čestitao svim predsednicima opština i gradonačelnicima sa kojima su potpisani aneksi