POSETA GRADONAČELNIKA NOVOG SADA NIŽNjEM NOVGORODU POVODOM 800. GODINA POSTOJANjA TOG GRADA

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević boravi u Ruskoj Federaciji, u gradu-pobratimu Novog Sada Nižnjem Novgorodu, gde prisustvuje brojnim dešavanjima koja su upriličena povodom osamstote godišnjice postojanja tog grada.

– Danas smo otpočeli posetu dragim prijateljima u gradu-pobratimu Nižnjem Novgorodu. Velika je čast predstavljati naš lepi grad Novi Sad, Evropsku prestonicu kulture, „Srpsku Atinu“, na svečanom obeležavanju osam vekova postojanja tog grada Ruske Federacije. Čast je imati status prijatelja u ovom gradu, gde smo veoma lepo dočekani i gde je pred nama mnoštvo zajedničkih aktivnosti. Počeli smo dan obilaskom duhovnih centara, upoznali se sa predivnim manastirima i crkvama, ali pre svega sa istorijom porodice Romanov i učili o slavnoj prošlosti ruskog naroda, koja se vekovima prelamala sa istorijom naše države. Počastvovan sam što mogu da predstavaljam naš grad na ovakvoj ceremoniji, a pored protokolarnih aktivnosti,  trudićemo se da ovu posetu iskoristimo da u najboljem svetlu predstavimo naš grad. Danas će biti odigrana odbojkaška utakmica između novosadskih i ruskih odbojkašica, a naredne nedelje u Nižnji Novgorod stižu i fudbaleri „Vojvodine“. U septembru će doći i  privredna delegacija, sa konkretnim planovima za saradnju. Mi ćemo uvek i na svakom mestu biti neko ko aktivno zastupa interese Novog Sada, Vojvodine i naše otadžbine Srbije – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

On je zajedno sa gradonačelnikom Banjaluke Draškom Stanivukovićem, koji je istim povodom u poseti tom ruskom gradu, između ostalog posetio manastir Pečerski gde se sastao sa tamošnjim vikarom manastira arhimandritom Tihonom. Da ostave trag ove posete, oni su posadili drvo prijateljstva, a potom obišli i Srpski centar Državnog univerziteta Nižnji Novgorod.