FESTIVAL ULIČNIH SVIRAČA – GRADIĆ FEST OD 3. DO 5. SEPTEMBRA U PODGRAĐU PETROVARADINSKE TVRĐAVE

Ovogodišnji 21. Festival ulčičnih svirača-Gradić fest biće održan 3. 4. i 5. septembra (petak, subota i nedelja) u podgrađu Petrovaradinske tvrđave. Festival će zvanično otvoriti nastup Beti Đorđević i Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane “Stanislav Binički”. Redovan program festivala upotpuniće beogradski bendovi Vizelj i Dogs in Kavala, a iz Hrvatske dolaze Z++ i Pocket palma. Još mnoga imena vredna pažnje našla su se u ovogodišnjem programu festivala, a neka od njih su svakako mlada muzičarka u usponu Tam (Tamara Popović), beogradski bend Tapan, zagrebački ABOP, Sana Garić i Luka Rajić.

– Krajem leta tradicionalno Novi Sad zaživi svojim specifičnim duhom zahvaljujući Festivalu uličnih svirača. Program koji oni kreiraju prepoznatljiv je, jedinstven, uvek izlazi iz šablonskih okvira i to se zaista podudara sa onim po čemu se naš grad godinama izdvaja. Ovoga puta ulice gradića odisaće duhom 50 i 60 tih godina, podsetiće nas na to da prave vrednosti uvek žive, i prosto biće zanimljivo da se vratimo u vremena koja su i te kako imala šarma i iznedrila velika imena na muzičkoj i kulturnoj sceni. Asocijacija Inboks nije skoncentrisana samo na Festival, već organizuje programe tokom cele godine, i polako ovaj Prostor u podgrađu postaje značajna tačka na kulturnoj mapi Novog Sada. Želja nam je da Podgrađe tvrđave u budućnosti ostvari svoj pun potencijal kao kulturno turistički centar grada i da to doprinese Novom Sadu koji teži da kultura bude u prvom planu i da bude pokretač ukupnog razvoja – istakao je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić.

Izvršna direktorka Festivala Natali Beljanski Popović izrazila je zadovoljstvo zbog održavanja festivala koji će biti malo izmenjen u odnosu na ranije godine, zbog epidemioloških mera.

– Festival se ove godine izmešta iza Beogradske kapije i tu će se odvijati svi programi. Građanima koji nemaju potvrdu o vakcinaciji ili preležanoj bolesti izazvanoj Korona virusom biće obezbeđeno besplatno testiranje koje je omogućio Grad Novi Sad – rekla je Natali Beljanski Popović i zahvalila Gradu na snažnoj podršci.

Načelnik Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane “Stanislav Binički” major Nikola Živković je istakao da je ansambl  u potpunosti spreman za nastup

-Koncert će početi nastupom sa Beti Đorđević sa kojom imamo dugogodišnju saradnju. Naš ansambl je poznat po raznovrsnom muzičkom programu u kojem će tokom festivala moći da uživaju ne samo Novosađani, nego i publika iz drugih gradova- zaključio je major Nikola Živković.

Na ovogodišnjem Festivalu biće predstavljena i filmska ostvarenja u okviru Gradić bioskopa, između ostalih, “Neposlušni” autorke Mine Đukić i “Minotaur” reditelja Zulfikara Filandre, koji je imao premijeru na ovogodišnjem Sarajevo Film Festu. Celokupan festivalski program može se pogledati putem linka https://www.ulicnisviraci.com/satnica/

Festival uličnih svirača organizuje Umetnička asocijacija Inboks uz podršku Grada Novog Sada i Ministarstva kulture.