GRADONAČELNIK SA AMBASADOROM SJEDINjENIH AMERIČKIH DRŽAVA

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević sastao se u Gradskoj kući sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država Nj. E. Entonijem Godfrijem. Vučević mu je poželeo srdačnu dobrodošlicu, a obojica su izrazili zadovoljstvo zbog dosadašnje dobre saradnje. Ambasador Godfri u poseti je Novom Sadu povodom manifestacije “Dani američke kulture“ koja se održava u Kreativnom distriktu u okviru „Kaleidoskopa kulture“ od 2. do 5. septembra.

– Razgovarali smo o regionalnoj saradnji, a poseban akcenat je bio stavljen na oblast kulture, s obzirom na to da večeras u našem gradu počinju manifestacije „Kaleidoskop kulture“, ”Dani američke kulture” i INFANT festival u Kreativnom distriktu. U godinama iza nas, u kojima se organizuju „Dani američke kulture“, imali smo priliku da sagledamo tu kulturu iz posebnog ugla, i to u oblastima filma, pozorišta, strit-arta, a ono što je poseban pečat dalo Novom Sadu, jesu murali oslikani zahvaljujući američkoj ambasadi u Beogradu. Raduje me što je i ove godine u planu jedan lep mural, koji će Ambasada SAD pokloniti Novosađanima, a očekuje nas čitav niz raznih kulturnih aktivnosti na radost svih građana. Neka ovo bude najava jedne bogate novosadske kulturne jeseni i lep uvod u 2022. godinu kada će naš grad biti kulturna prestonica Evrope – rekao je gradonačelnik Vučević.

Ambasador je istakao da mu je veoma drago što će imati priliku da otvori ovogodišnje ”Dane američke kulture” i to u Kreativnom distriktu u kojem će tokom četiri dana otvaranja biti realizovano 40 programa na 16 lokacija.

-Uvek mi je prijatno da budem u Novom Sadu, gradu kulture kojem želim uspešnu 2022. godinu, godinu prestižne titule Evropska prestonica kulture. Sa gradonačelnikom Vučevićem sam vodio veoma sadržajan razgovor, ne samo o kulturi i našim programima, već i o politici, ekonomskom razvoju i o saradnji između Srbije i SAD. Uzbudljivo je videti kako su se „Dani američke kulture“ razvijali u poslednje četiri godine. Počelo je skromno i sa puno entuzijazma, a sada je preraslo u veliki i prepoznatljiv događaj koji okuplja ljude u duhu zajedništva i tradicionalno doprinosi zbližavanju naših zemalja – rekao je ambasador Godfri.