Dmitrović: Porodica mora ostati osnovna ćelija društva

Dmitrović: Porodica mora ostati osnovna ćelija društva

Ministar za brigu o porodici i demografiju u Vladi Republike Srbije Ratko Dmitrović, istakao je danas tokom posete Odžacima i Apatinu da finansijska izdvajanja i mere koje na polju popravljanja demografske slike u našoj državi, čine Vlada Republike Srbije, ministarstvo na čijem je čelu, kao i lokalne zajednice, nisu male, ali da rezultati mogu biti vidljivi tek za pet do deset godina.

Značajna finansijska podrška porodici, podsetio je Dmitrović, počela je usvajanjem Zakona o finansijskoj podršci porodici s decom 2018. godine, kao i njegovim izmenama i dopunama ovog leta. Na tom polju će se ,kako je rekao, raditi i dalje, ali  novac, kad je demografija u pitanju, ponovio je ministar, nije preusdan. Demografski problem, postao je pitanje svesti i promenjenog sistema vrednosti u kojem, kako je rekao, deca nisu više najveće bogatstvo.

On je ponovio da  porodica mora ostati osnovna ćelija društva i da je demografija problem s kojim se suočavaju sve evropske zemlje.

-U Srbiji je nakon 56 godina, broj stanovnika pao ispod sedam miliona – rekao je ministar. -Stopa rodnosti u celoj Evropi ne prelazi nivo proste reprodukcije od 2,1. U Srbiji, ta stopa je 1, 5. Obilazeći Srbiju videćemo rešavanjem kog konkretnog problema, u određenoj lokalnoj sredini, možemo brže da rešimo i demografski problem – rekao je Dmitrović.

Ministar je u Oddžacima razgovarao s predsednikom opštine Goranom Nikolićem, koji je istakao da ova opština za svako novorođeno dete izdvaja 30.000 dinara. Nezaposlene majke iz lokalnog budžeta, dobijaju 10.000 dinara, godinu dana po rođenju deteta. Vrtić je besplatan za svu decu, đacima prvacima se dele đačke torbe, udžbenici, lektira i đački pribor, a deca iz socijalno ugroženih porodica dobijaju besplatno užinu. Takođe, besplatan je i prevoz za učenike srednjih škola.

Najveći problem u ovoj opštini, kako je istaknuto tokom razgovora, je vodosnabdevanje i putna infrastruktura. I u Odžacima i u Apatinu, sve veći problem je i nedostatak radne snage.

Predsednica opštine Apatin Dubravka Korać, istakla je da ni ovde podrška porodci iz lokalnog budžeta, nije mala. Za svako novorođeno dete opština izdvaja sredstva u visini 500 evra. Izdvajanja za socijalnu zaštitu u budžetu su oko 11 odsto, što je iznad proseka. Apatin stipendira 161 studenta i obezbeđuje besplatan prevoz za srednjoškolce.  Opština , kako je rekla Dubravka Korać, vodi brugu o deci sa posebnim potrebama, izgrađene su jaslice, počela je da radi škola za trudnice.