GRADSKA BIBLIOTEKA PROSLAVILA 176. ROĐENDAN

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić prisustvovao je obeležavanju 176. godišnjice Gradske biblioteke u Novom Sadu koja je upriličena u Digitalnom omladinskom centru biblioteke u Ulici Vojvode Putnika br. 1.

-Danas obeležavamo dan jedne od najvažnijih ustanova kulture ne samo u Novom Sadu nego i u Srbiji. Sve je počelo 23. septembra davne 1845. godine kada je otvorena Srpska čitaonica novosadska, a na toj tradiciji Gradska biblioteka i danas doprinosi kulturi i obrazovanju.

To je moderna ustanova koja je u svom radu oslonjena na dugogodišnju tradiciju. Ovaj 176. rođendan obeležavamo u Digitalnom centru biblioteke čije otvaranje je omogućio Grad Novi Sad. Centar otvara svoja vrata mladima, omogućava im besplatan inetrnet i pristup mnogim digitalnim sadržajima. Na različite načine, Gradska biblioteka ide u korak sa vremenom, pa tako i stvara novu čitalačku publiku, a brojnim aktivnostima usmerena je i na mlađu populaciju. Grad je ponosan na njen tradicionalno kvalitetan i uspešan rad i zbog toga i ulaže u razvoj kapaciteta biblioteke- rekao je Dalibor Rožić i uz čestitke na svemu do sada postignutom, poželeo da nastave da budu čitalački centar i mesto edukacije o važnim društvenim temama.  

Direktor Gradske biblioteke Aleksandar Jokanović je naglasio da će povodom današnjeg jubileja ustanove korisnicima biblioteke biti odobren popust od 50 posto na individualnu godišnju članarinu.

– Pravo na popust imaju i postojeći i novi članovi, članarina za odrasle iznosiće 250, a za decu 150 dinara i važiće godinu dana. Ovogodišnji program obeležavanja ima za cilj promociju Digitalnog omladinskog centra koji je otvoren prošle godine. U centralnom objektu biblioteke u Dunavskoj ulici otvorena je izložba posvećena poznatim mislima naših književnika – rekao je Aleksandar Jokanović.

Pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević je istakla značaj postojanja ove ustanove kulture u očuvanju tradicije, kreiranju kulturnog identiteta i negovanju kulturne različitosti.

– Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama je u prethodne tri godine udesetostručio iznos sredstava koja pomažu svakodnevnom radu svih biblioteka na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine- naglasila je Dragana Milošević.