GRAD OBEZBEDIO TESTOVE ZA BRZO OTKRIVANjE UZROČNIKA AKUTNIH RESPIRATORNIH INFEKCIJA KOD DECE

U toku pandemije COVID 19 i aktuelnog epidemijskog talasa, a formiranjem školskih kolektiva, povećana je učestalost obolevanja od akutnih respiratornih infekcija, i kod dece uzrasta do 14 godina. U cilju praćenja epidemiološke situacije i unapređenja nadzora u ovim uzrastima, u Novom Sadu, iz budžeta Grada izdvojeno je 20 miliona dinara za nabavku brzih kombinovanih testova za detekciju Influence A, Influence B, Respiratornog sincicijalnog virusa (RSV) i SARS CoV2. Ovi testovi omogućiće da izabrani, iskusni pedijatri Doma zdravlja „Novi Sad“ u svojim ordinacijama mogu brzo i lako da utvrde uzročnike akutnih respiratornih infekcija kod dece uzrasta do 14 godina i da ih shodno rezultatima testiranja pravovremeno leče.

Nabavka osam hiljada testova biće sprovedena u okviru projekta „Podrška epidemiološkom nadzoru nad akutnim respiratornim infekcijama u Gradu Novom Sadu u sezoni 2021/2022 godina“ koji realizuje Institut za javno zdravlje Vojvodine, u periodu od oktobra 2021. do marta 2022. godine.

– Projekat se realizuje na osnovu naredbe Gradskog štaba za vanredne situacije, a u cilju pravovremenog informisanja građana, pravovremenog reagovanja i predlaganja mera. Pored novog virusa Korona koji dominantno kruži u populaciji odraslih, za očekivati je njegovo brže prenošenje i kod dece, a zbog ponovnog formiranja dečjih kolektiva i pojavu akutnih respiratornih infekcija izazvanih drugim uzročnicima. Ovi testovi omogućiće da pedijatri, za nekoliko minuta utvrde etiološke strukture virusnih uzročnika kod dece, a samim tim i brže i kvalitetnije odlučivanje pri izboru odgovarajuće terapije. Takođe, testovi će omogućiti bolje praćenje učestalosti obolevanja od određenih uzročnika zaraznih bolesti kod dece u Novom Sadu i pravovremenu detekciju prisustva virusa gripa i SARS CoV2 u sezoni 2021/22. Novi Sad je jedini grad u Srbiji koji je nabavio ove testove i to je još jedan pokazatelj da kontinuirano radimo na unapređenju zdravstvene zaštite svih naših sugrađana  – izjavio je Dragan Stajić.