SANACIJA BAZENA NA SPENS-U BIĆE ZAVRŠENA DO KRAJA GODINE

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević obišao je radove na sanaciji zatvorenog bazena na SPENS-u i tom prilikom naglasio da nije bilo jednostavno izvršiti reviziju projekta i otklanjati fizičke propuste iz prve faze koja se iskomplikovala.

– Hteli smo najbolje, ali nekada se stvari u životu iskomplikuju. Verujem da će, uz stručni nadzor našeg Fakulteta tehničkih nauka, sa novom metodologijom, do kraja godine, a ja se nadam do 15. decembra, ovaj kompleksan posao biti završen. Sada se postavlja cementna košuljica, uz laserske uređaje koji prate nivelaciju. Ugrađeni su novi odvodno-izlivni sistemi, ima ih mnogo više nego što ih je bilo, zamenjena je kompletna rasveta bazena. Danas se ovi radovi završavaju i sledi postavljanje hidroizolacije, i to po najboljem modelu, postaviće se najkvalitetnije pločice nemačkog proizvođača. Rekonstruisan je i toplifikacioni sistem u celosti. Kako nadzor nalaže, prvo punjenje bazena, odnosno testiranje, biće urađeno pre postavljanja pločica. Obezbedili smo dodatna sredstva SPENS-u i za nabavku start blokova za takmičenja, pa ćemo po prvi put imati olimpijski zatvoreni bazen po fina standardima. Bez obzira na špekulacije, radovi na sanaciji nikad nisu stajali, neko je stekao takav utisak dok su se izvodili radovi ispod školjke bazena. Cilj je da ovoga puta bude sve urađeno dobro i da što pre Novosađanima vratimo bazen. Gradsko veće će predložiti SPENS-u da se oduži građanima, tako što će bazen biti besplatan u kapcitetima koje može da ispoštuje – naglasio je gradonačelnik Vučević. On je takođe izrazio uverenje da će do nove godine biti završeno pokrivanje olimpijskog bazna na Sajmištu, a onda će plivački klubovi tamo trenirati, dok će bazen na SPENS-u biti na raspolaganju građanstvu za rekreaciju.

– Uskoro ćemo po žutom fidiku raspisati projektovanje i izgradnju i za kompleks zatvorenih bazena u Futogu – najavio je Miloš Vučević. Prema rečima prof. Srđana Kolakovića, pokazalo se da je predviđanje tima FTN-a tačno, to jest da nije bila pukla ploča bazena, već je problem bio u posteljici na koju se postavljaju pločice.

– Zbog specifičnosti bazena, ponovo je rađen statički proračun i ojačana je ploča bazena sa karbonskim trakama u dužini od 1200 metara. Reč je o veoma složenim aktivnostima i predostrožnim merama koje traže vreme, i zato molimo građane za strpljenje – naglasio je prof. Kolaković. Kako je tokom obilaska rekao gradonačelnik Vučević, ni dinara iz budžeta Grada nije dato za dodatne radove, već je izvođač platio sve. – Kada sve bude završeno, videćemo da li je potrebno da Grad pokrene pravne postupke i kakve – zaključio je Vučević.