GRADSKI BUDžET NA PONOS NOVOSAĐANIMA, GOTOVO 34,5 MILIJARDI DINARA

Na današnjoj sednici Skupštine Grada Novog Sada ključna tačka je bila Odluka o rebalansu budžeta. Kako je rekao gradonačelnik Miloš Vučević, nije reč o rebalansu koji je posledica recidiva, već je to trend povećanja iz tekuće godine.

– Gradski budžet iznosi rekordnih 34 460 830 923 dinara, što je zasluga svih Novosađana. U odnosu na rebalans s proleća, budžet je povećan za 87 612  300 dinara. Po tome se vidi da sve više ljudi u Novom Sadu radi i da su plate iznad republičkog proseka. Takođe, ovakav budžet pokazatelj je da građani uredno izmiruju svoje obaveze, ali i potvrda da je građevinska operativa u punom zamahu. Od poreza na zarade Grad je prihodovao gotovo 11 milijardi dinara, a ceo budžet je 2012. godine iznosio 15 milijardi dinara. Višak novca ćemo rasporediti tamo gde je najpotrebnije. 266 miliona dinara biće uloženo u putnu privredu, a pomoći ćemo i preduzećima koja su u problemu zbog Kovida, pre svih JGSP-u, SPENS-u i ”Tržnici”. Gradski prevoznik je pod najvećim udarom. Milion kilometara je više pređenih u prvih šest meseci ove godine, a 100 000 manje je prodatih karata, pri tome 117 vozača je na bolovanju od njih 628 koji rade. Opredelićemo SPENS-u 144 miliona dinara, u tom preduzeću manji su prihodi zbog umanjenja zakupa poslovnog prostora koje je deo paketa pomoći Grada novosadskoj privredi. Takođe, oslobodili smo ugostiteljske objekte plaćanja naknade za zauzeće javne površine za bašte, a nema koncerata i događaja u meri u kojoj ih je bilo pre epidemije. JKP ”Vodovod i kanalizacija” iz gradske kase dobiće 62,5 miliona dinara, 307 miliona dinara namenjeno je za projekat Evropska prestonica kulture, i to su sredstva dobijena od Republike – istakao je Miloš Vučević.

On je takođe najavio paket solidarne podrške za penzionere sa najmanjim primanjima i druge osetljive grupe.

– Po 5000 dinara primiće 4700 penzionera, 2600 korisnika socijalne pomoći i 1900 roditelja dece sa smetnjama u razvoju. Pripremili smo u budžetu 25 miliona dinara da i ove godine doniramo Republičkom fondu za lečenje dece u inostranstvu. Povećali smo izdvajanja za prvorođene bebe sa 35 000 na 50 000 dinara, a za trojke sa 150 000 na 200 000 dinara. Pred nama je interesantan plan generalne regulacije, a tiče se prostornog plana koji obuhvata bivši železnički koridor Petrovaradin- Beočin, gde treba da bude izgrađena zelena pešačko-biciklistička staza. Predvideli smo novac i za prvi kamp park, jer su nam ukazivali da je to nedostatak turističke ponude grada. Predviđeno je da taj kamp bude kod studentskih domova na Limanu – naglasio je gradonačelnik Vučević.

On je takođe rekao da Grad ne odustaje od nabavke elektronskih autobusa, već se pomera raspisivanje tendera za kraj ove godine, pa će prvo plaćanje biti u januaru 2022. godine.

– Taj projekat finansira Evropska banka za obnovu i razvoj, sve je dogovoreno, ali su procedure još komplikovanije nego kad se posao sprovodi po srpskim zakonima. Nije Grad sam u tom procesu, već postoje konsultanti koje plaća EBRD, i mi ne možemo da raspišemo tender, dok nam oni ne daju zeleno svetlo. Veoma je složena konkursna dokumentacija, ali imam informaciju da će do kraja godine taj tender biti raspisan – izjavio je gradonačelnik Miloš Vučević.