MEMORIJAL ”ISIDOR BAJIĆ” OTVORIO VRATA PRVE KONCERTNE DVORANE NOVOG SADA ZA ŠIRU PUBLIKU

Povodom desetog Memorijla ”Isidor Bajić”, koji će biti održan od 4. do 10. decembra, u prvoj Koncertnoj dvorani u Novom Sadu, održana je Svečana akademija, a nastupio je duo ”Amal” iz Izraela. Prema rečima direktorice Muzičke škole ”Isidor Bajić” Radmile Rakin Martinović, izraelski muzičari došli su da pošalju poruku mira, jer muzika briše granice, budi razumevanje i povezuje ljude.

– Ovo je veliki dan za istoriju Muzičke škole, jer, iako je deseti po redu, ovo je prvi Memorijal u novoj zgradi i u prvoj gradskoj Koncertnoj dvorani, a uz to održava se u predvečerje 2022. godine kada ćemo prikazati sve potencijale kao Evropska prestonica kulture – istakla je Radmila Rakin Martinović.

Za dvadeset godina postojanja, Memorijal je mnogo doprineo popularizaciji pijanističke i klasične muzike, a za učešće se ove godine prijavilo preko 100 umetnika iz 35 zemalja, sa svih pet kontinenata sveta.  

– Internacionalana smotra pijanističke umetnosti koja u fokus stavlja razvoj mladih pijanista, svakako zaslužuje da praktično otvori ovu prelepu dvoranu za širu publiku. Koncertnu dvoranu ispuniće u narednim danima najlepši zvuci muzike i dobra energija onih koji su na autentičnom umetničkom putu, na veliko zadovoljstvo slušalaca. Ova dvorana, kao i nova zgrada u kojoj su sada konačno svoj dom našle Muzička i Baletska škola, jedan je od najznačajnijih projekata Evropske prestonice kulture. Memorijal je i uvertira u sve divne događaje koji će biti realizoavni tokom 2022. godine, godine titule – naglasio je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić koji se obratio prisutnima na Svečanoj akademiji.

Događaju je prisustvovala i Pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragana Milošević koja je istakla da je Muzička škola ”Isidor Bajić” najnagrađivanija muzička škola u Srbiji.

– Memorijal je afirmacija klasične muzike, manifestacija na ponos Srbije. Davne 1910. godine Isidor Bajić i njegove kolege, odrekli su se plate da bi kupili jedan klavir za školu, a danas, uz podršku države, imamo 47 klavira. To pokazuje da država vodi računa o obrazovnom sistemu i kulturi koju sa ponosom ističe – izjavila je Dragana Milošević.

Internacionalno pijanističko takmičenje, Muzička škola ”Isidor Bajić” organizuje svake parne godine sa ciljem da podrži mlade pijaniste na njihovom umetničkom putu.

Novi Sad, 7. decembar 2021. godine