Mirović: Prva velika investicija u kulturu Novog Sada

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović predstavio je Programski savet i projekat “Muzeja 20 21”, istakavši da će u njemu biti sačuvano i prikazano bogato stvaralaštvo i značajni kulturni dometi Novog Sada i Vojvodine u 20. i 21. veku na savremen tehničko-tehnološki način.

“Imamo veliki zamajac i sjajnu ideju koju ćemo pretočiti u delo da bismo napravili prostor u kome će stvaraoci moći da predstave našu kulturnu baštinu i kreiraju nove sadržaje. Otuda i simboličan naziv Muzeja jer će se u njemu prelamati kulturni sadržaji i trendovi 20. i 21. veka sa ciljem da imamo jednu vrstu poveznice između onog čemu kultura teži i naše baštine koju su stvaraoci kreirali minulih decenija”, ocenio je Mirović.

Prema njegovim rečima, završena je projektna dokumentacija i novac za ovaj projekat obezbeđen je u budžetu Autonomne Pokrajine Vojvodina za narednu godinu. Dobićemo novi prostor za kulturne sadržaje sa tehnološkim izrazom 21. veka. Vrednost projekta je 1,2 milijarde dinara, a ovaj prostor biće nukleus ideja.

Projekat podrazumeva rekonstrukciju postojeća četiri objekta – Studija M, zgrade Radio-televizije Vojvodine, aneksa zgrade RTV-a i zgrade Novosadske trgovačke omladine. Ideja je da se prostor privede novoj, muzejskoj nameni i da se predstavi kultura Vojvodine u svim segmentima – film, strip, muzika, fotografija, slikarstvo, književnost i drugo. Planirano je da radovi počnu u drugoj polovini naredne godine.

Mirović je naglasio da će Studio M, kao mesto od koga je mnogo toga počelo, zadržati svoju osnovnu funkciju.

Članovi Programskog saveta su Dragan Stanić, Fedor Vrtačnik, Aleksandar Dujin, Bogomir Mijatović, Nenad Šaponja, Dragan Stojkov, Antal Silard, Dejan Tomić, Ksenija Silađi, Danilo Vuksanović, Jovan Gvero, Aleksandar Stojšin i Jene Hajnal.

“Zadatak Saveta je da zajedno sa Pokrajinskim sekretarijatom za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, pokrajinskim i gradskim ustanovama kulture, napravi koncept i stvori jednu vrstu idejne osnove koja će zajedno sa tehnološkim kapacitetima koje ovaj objekat ima moći da predstavi sve ono što su naši umetnici stvarali minulih decenija. Ovde je koncept na tehnološkom potencijalu u kome ćemo koristiti ono što pruža 21. vek u smislu projekcije, zvuka, inovativnog sadržaja tako da predstavimo sve ono što je staro u novoj formi, ali i da dobijemo obnovljenu koncertnu dvoranu i muzejski i izložbeni prostor za kreativne sadržaje”, izjavio je Mirović.