PREDUZEĆA NEĆE DA RADE SA ZORANOM: Posle EPS, EMS, AERS i “Srbijagas” se povlači iz radnih grupa ministarstva

Četiri najveća energetska preduzeća ne žele da komuniciraju sa Ministarstvom rudarstva i energetike (MRE), niti da učestvuju u radnim grupama u organizaciji ovog portfelja.

Kako “Novosti” saznaju posle Elektroprivrede Srbije, Elektromreža Srbije, Agencije za energetiku Srbije,danas je i “Srbijagas” obavestio Ministarstvo, koje vodi Zorana Mihajlović, da u narednom periodu nije u mogućnosti da učestvuje u pomenutim aktivnostima.

Prema našim saznanjima nacionalna gasna kompanija je otkazala učešće na sastanku Radne grupe za izradu integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana Republike Srbije za period od 2021. do 2030. godine sa vizijom do 2050. koja je zakazana za petak. U obrazloženju iz “Srbijagasa” se kaže da je razlog nedolaska njihovih predstavnika veliki broj peuzetih obaveza. Poručeno je da se “isto odnosi i na sastanke radne grupe u narednom periodu”.

Otvoreni sukob između ministarke Mihajlović i čelnika energetskih preduzeća traje od početka njenog novog mandata u ovom resoru. Počelo je sa video-sačekušama u kojima je pred TV kamerama “ribala” pojedine direktore, zbog nedovođenja saradnika na sastanke. Nastavilo se ignorisanjem sugestija većine ovih firmi prilikom izrade Zakona o obnovljivim izvorima energije, za koje su smatrali da je štetan za Srbiju i da favorizuje strane investitore.

Rat sa EPS-om je trajao i pre vezanih incidenata u obrenovačkom TENT-u ove zime, jer je Ministarstvo odbijalo da da dozvole za iskopavanje uglja na novim kopovima u Kolubari. MRE je tvrdilo da su papiri bili loši, ali kad su građani ostajali bez energije brže-bolje su dali potrebne papire. Prvi čovek EPS Milorad Grčić je podneo ostavku, a Mihajlovićeva je ponovo skrenula pažnju tako što je usred jedne od najvećih kriza u srpskoj energetici našla vremena da komentariše rad kolega iz drugih portfelja.