U KASARNI ”JUGOVIĆEVO” POLOŽENI VENCI U ZNAK SEĆANjA NA POGINULE U NATO BOMBARDOVANjU

Povodom obeležavanja 24. marta, Dana sećanja na poginule u NATO bombardovanju, u kasarni ”Jugovićevo” održan je komemorativni skup. Vence na spomen obeležje položili su Ministar odbrane Nebojša Stefanović, delegacije Pokrajinske vlade, Južnobačkog okruga, Grada Novog Sada, Udruženja ratnih vojnih invalida Grada Novog Sada, porodica poginulih, Udruženja vazduhoplovaca Vojvodine, SUBNOR- a AP Vojvodina, SUBNOR- a Grada Novog Sada, Organizacije rezervnih vojnih starešina Grada Novog Sada i Udruženja boraca Vojne policije Republike Srbije.


– Dvadesettri godine posle zločina nad našim narodom, izvršenog od strane NATO pakta, nikad nije bila jasnija i glasnija priča o tome šta smo kao država pretrpeli. Svima je jasno šta smo prošli boreći se za pravo o kojem sada ceo svet priča. Pričaju o univerzalnim principima, pravima i slobodama, a tada su nad nama i ovde, sve to pogazili i zalili krvlju nevine dece, civila i pripadnika bezbednosnih službi. Naša je obaveza prema budućim generacijama da govorimo o NATO agresiji, o junacima koji su se borili za našu otadžbinu, o onima koji su položili svoje živote, uz duboko poštovanje prema njihovim porodicama. Neka se čuje priča i o herojima sa Košara, sa Kosova i Methoje, iz svih mesta u Srbiji, priča o hrabrim čuvarima našeg neba, koji su rizikovali živote da bismo mi danas bili slobodni. Neka se čuje priča i o stradanju Srba na Kosovu, i posle NATO agresije, jer oni su i danas ugroženi. Zavetovani smo na to pogibijom 79 nevine dece. Grad Novi Sad je grad stradalnik, ali se kao srpski feniks podigao iz pepela. Hrabro idemo napred i ne zaborvljamo našu istoriju – naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da se 24. marta sećamo hrabrih heroja koji su dali živote za slobodu i čast otadžbine, kao i onih koji su pod okriljem NATO pakta počinili zločine, kako bi buduće generacije izvukle pouke i imale uzore kako se brani otadžbina. Ministar Stefanović naglasio je da se tokom svih 78 dana paklenog proleća 1999. godine, pokazala neraskidiva vezu između Vojske i naroda.

– Vojska je bila i biće, satkana od ljudi čije srce kuca za Srbiju i ništa i niko ne može da ga zaustavi. Civilne žrtve su sramota koju na duši nosi međunarodna zajednica. Ovaj dan je za ceo svet simbol nepravde koja je učinjena, kada je, prvi put u istoriji, doneta odluka o bombardovanju Srbije bez odobrenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija – istakao je ministar Nebojša Stefanović.