NAJBOLjI STUDENTI NA PLAĆENOJ PRAKSI U DRŽAVNIM ORGANIMA

Vlada Republike Srbije je sredinom marta usvojila zaključak po kome je saglasna da studentima koji su upisani u jednu od poslednje dve godine osnovnih akademskih i integrisanih studija u školskoj 2021/2022. godini, na svakoj visokoškolskoj ustanovi čiji je osnivač Srbija, a koji ostvare najbolji ukupan prosek zaključno sa poslednjim semestrom, obezbedi obavljanje studentske prakse. Od petka, 1. aprila, počinje plaćena studentska praksa za najbolje studente u državnim organima i javnim službama.

Tim povodom, članica Gradskog veća za budžet, finasije i investicije, Adrijana Mesarović, danas je u Gradskoj kući potpisala Ugovor o obavljanju studentske prakse sa Jovanom Kovačević, studentkinjom Univerziteta u Novom Sadu, koja će stručnu praksu obavljati u Gradskoj upravi za finansije.

– Najbolja investicija za Srbiju je ulaganje u mlade i pametne ljude jer time ulažemo u bolju i svetliju budućnost za sve nas. Odluka Vlade da podrži najbolje studente i obezbedi im priliku da steknu praktična znanja i radno iskustvo tokom studiranja će im značajno pomoći pri zapošljavanju nakon završetka studija. Novi Sad je univerzitetski grad i saradnja Grada i Univerziteta je posebno važna. Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je od prvog dana od kada je na čelu našeg Grada prepoznao važnost iste i saradnja sa Univerzitetom usko i intenzivno je inkorporirana u rad svih gradskih uprava i službi. Verujem da će praksa u Gradskoj upravi za finansije za Jovanu biti veoma značajna jer će svoje znanje stečeno u akademskim uslovima proveriti u praksi, u timskom okruženju i da će time sebi obezbediti kompletnije obrazovanje i u delu praktičnog – rekla je Adrijana Mesarović.

Praksa će trajati tri meseca, odnosno do 30. juna, sa maksimalno 20 radnih sati u toku radne nedelje. Ukupno 127 najboljih studenata sa univerziteta u našoj zemlji će početi sa praksom, koja će im pomoći u profesionalnom usavršavanju i pronalasku posla. Prema zaključku Vlade Republike Srbije, praksa će se obavljati sa naknadom koja će biti plaćena u iznosu od 10.000,00 dinara mesečno, a na osnovu potpisanog Ugovora o obavljanju stručne prakse.

Ponosni smo na našu Jovanu, na sve naše mlade, na svih 127 studenata koji danas ovim ugovorima na jedinstven način započinju svoju profesionalnu karijeru. U Republici Srbiji, u našem Gradu je poslednjih godina ostvaren izrazito podsticajan ambijent i pogodno poslovno okruženje koje motiviše naše mlade da ostanu u svojoj zemlji, da pronađu zaposlenje i tako dobiju priliku da svoje ideje i stečena znanja pretoče u praktična rešenja. Zahvaljujući vrednim i ambicioznim mladim ljudima, koji imaju potencijal da svojim zalaganjem doprinesu daljem razvoju naše zemlje, sinonim za budućnost biće uspeh i napredak.