GRAD NOVI SAD SVAKODNEVNO POMAŽE RAD NARODNE KUHINјE

Zamenik gradonačelnika Novog Sada Igor Crnobarac i članica Gradskog veća za socijalnu zaštitu i brigu o porodici i deci Branka Bežanov obišli su objekat Narodne kuhinje Crvenog krsta u Futoškoj ulici i tom prilikom pristvovali podeli kuvanih obroka korisnicima ove vrste pomoći.

– Grad Novi Sad kontinuirano vodi brigu o svim svojim stanovnicima, a dodatnu pažnju poklanja socijalno najugroženijim, o čemu svedoči činjenica da Program Narodne kuhinje Crvenog krsta Novog Sada postoji od 1991. godine i sve ove godine se realizuje zahvalјujući snažnoj podršci Grada. Za rad Kuhinje za socijalno ugrožena lica u 2023. godini finansijskim planom Gradske uprave za socijalnu i dečiju zaštitu predviđeno je 45 miliona i 140 hilјada dinara. Iznos predviđenih sredstava za ovu namenu se godinama povećavao, tako da je 2022. godine u odnosu na 2012. godinu uvećan za oko 66%, a 2023. godine je u odnosu na 2022. godinu planirano povećanje u iznosu od 24%. Distribucija kuvanih oboka za 600 korisnika vrši se svakog radnog dana, na dva punkta u gradu, u Klubu penzionera „Olga Petrov“, na Futoškom putu br. 67  i ovde, na punktu Crvenog Krsta, u Futoškoj ulici. Korisnicima socijalne pomoći koji žive u prigradskim naselјima mesečno se deli 800 lanč paketa. Naravno, bez podrške Gradske organizacije Crvenog Krsta i njihovog tima volontera sve ovo ne bi bilo ostvarivo. Ovi mladi humani lјudi kao i profesionalno zaposleni, pokazali su veliku humanost, požrtvovanje, znanje i hrabrost posebno u periodu od početka pandemijske krize, u kom Narodna kuhinja Crvenog krsta Novog Sada nije prekidala sa radom – rekao je Igor Crnobarac.

Sekretar Crvenog krsta grada Novog Sada Dragan Lazić je naglasio da je u  toku 2022. godine Crveni krst Novog Sada podelio 154 800 kuvanih obroka.

– Zahvalјujući, pre svega, snažnoj podršci Grada, ali i donatorima i humanim pojedincima rad kuhinje je stabilan, a naša organizacija  nastoji da svakodnevno podigne kvalitet usluge koju pružamo. Korisnici ovog programa mogu svoje obroke da konzumiraju na distributivnim punktovima. Osobenost programa Narodne kuhinje Crvenog krsta je i „Kuhinja na točkovima“, odnosno svakog radnog dana dostavlјamo kuvane obroke na 30 adresa za korisnike koji su bolesni i nisu u mogućnosti da dođu do mesta za podelu – rekao je Dragan Lazić.