Vesić: Za izgradnju tri nova mosta u Novom Sadu 360 miliona evra

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Goran Vesić prisustvovao je juče u Novom Sadu predstavljanju projekata za tri nova mosta u ovom gradu, čija će ukupna vrednost izgradnje iznositi 360 miliona evra.

Vesić je naveo da se u Novom Sadu trenutno gradi most između Kovilja i Petrovaradina, koji je deo Fruškogorskog koridora, počeli su pripremni radovi na izgradnji mosta u produžetku Bulevara Evrope do Sremske Kamenice, a priprema se i dokumentacija za izgradnju pešačko-biciklističkog mosta, koji će se graditi na stubovima nekadašnjeg mosta Franca Jozefa sa pristupnim saobraćajnicama.

Srbija je jedna od retkih zemalja koja nastavlja da ulaže u infrastrukturu uprkos krizi zbog rata u Ukrajini, ukazao je on i podsetio na to da će ove godine u infrastrukturne projekte biti uloženo 3,6 milijardi evra.

Ovi projekti će obezbediti kvalitetnije odvijanje saobraćaja, a Novi Sad će, uporedo sa izgradnjom mostova, dobiti pravu zelenu oazu – prostor koji će biti uređen po pravilima struke, objasnio je ministar i najavio da će na gradilištima biti postavljene barijere kao zaštita od buke.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović ukazao je na to da ovako veliki projekti ne bi bili mogući bez strateške saradnje Srbije i NR Kine, čiji su izvođači radova širom Srbije radili veoma kvalitetno i odgovorno.

On je izrazio zahvalnost svima koji će učestvovati u izgradnji mostova – zaposlenima, projektantima, nadzornim organima, predstavnicima kineskih i brojnih domaćih kompanija koje će biti podizvođači.

Prema njegovim rečima, u Novom Sadu će biti izgrađena tri mosta, ali se ne zanemaruje nijedna druga oblast života i rada.

Počinjemo izgradnju nove škole na Satelitu, rekonstruišemo i druge škole, kao i sva tri instituta u Sremskoj Kamenici. Rešavaju se komunalna pitanja uz podršku države Srbije, i to izgradnjom prečistača i drugih sistema koji će biti povezani na njega, naveo je Mirović.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić ocenio je da ovo nije važan dan samo za Novi Sad, već i za Vojvodinu i celu Srbiju, istakavši da smernice kažu da se izgradnjom mosta ne narušava prirodna vegetacija, a mi ćemo se truditi da povećamo zeleni fond koji se danas nalazi na Šodrošu.

Na predstavljanju projekata učestvovali su i državni sekretar Ministarstva zaštite životne sredine Sara Pavkov, direktor „Koridora Srbije” Aleksandar Antić, direktor Instituta za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu Saša Orlović, predstavnik Fakulteta tehničkih nauka Vuk Bogdanović i predstavnici kineske kompanije CBRC Aleksandar Nikolić i Milijan Milić.