Siniša Mali: Očekujem usporavanje inflacije, to će značiti postepen izlazak iz krize

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da očekuje usporavanje inflacije, što će označiti i postepeni izlazak iz krize koju, kako je istakao, nismo mi izazvali. Mali je rekao da, iako je zabeležen rast inflacije u prošloj godini, ona se u novembru i decembru izjednačila.

“Dosegli smo pik inflacije, zabeleženo je usporavanje inflacije i u EU koja je naš najveći partner. Očekujem u mesecima pred nama da će inflacija ići nadole”, rekao je ministar Mali. Ukazuje da je stub naše monetarne politike stabilan devizni kurs, da imamo nikad veće devizne rezerve i rezerve u zlatu.

Sumirajući prethodnu godinu, Mali je rekao da se ceo svet suočava sa nikad većom krizom, koja je počela još 2020. sa korona virusom, zatim poremećajima u lancima snabdevanja, skokom cena energenata i na kraju konfliktom u Ukrajini. 

Imamo stabilne javne finansije, očekujem postepeni izlazak iz krize

Siniša Mali izjavio je da Srbija ima stabilne javne finansije i da u narednim mesecima očekuje usporavanje inflacije, što to će značiti postepeni izlazak iz krize.

Uradili smo sve što smo mogli da minimiziramo inflatorne efekte, istakao je Mali.

Istakao je da se cene osnovnih životnih namirnica, struje, gasa, dizela, benzina i dalje kontrolišu.

Sa 4,4 mlrd evra prošla godina rekordna po nivou stranih direktnih investicija

Ministar finansija izjavio je danas da ćemo prošlu godinu pamtiti po rekordnom prilivu stranih direktnih investicija koje su dostigle nivo od 4,4 milijardi evra. 

“To je konačan rezultat za 2022. ostvaren uprkos krizi i globalnoj neizvesnosti. Uprkos svemu tome, investitori nastavljaju da dolaze u Srbiju i otvaraju nova radna mesta”, rekao je Mali.

Istakao je da je u korelaciji sa ovim podatkom i činjenica da Srbija ostvaruje i rekordno niske stope nezaposlenosti budući da je ovaj indikator već dva kvartala zaredom na nivou od 8,9 odsto, što je rezultat koji nikada pre nije ostvaren. 

Najveći EU grant za prugu od Beograda do Niša, velika zahvalnost EU

Potpredsednik vlade izjavio je da se u ovoj godini nastavlja sa važnim infrastrukturnim projektima za građane Srbije i da je jedan od njih izgradnja brze pruge od Beograda do Niša, i najavio za februar potpisivanje sporazuma sa EU o donaciji vrednoj 600 miliona evra.

“U februaru će biti organizovan veliki događaj, potpisivanje sporazuma sa EU. Velika zahvalnost Evropskoj komisiji, našim prijateljima iz EU. Izgradnja će početi, dodeliće nam najveću donaciju ikada, grant od preko 600 miliona evra za izgradnju pruge od Beograda do Niša. Sada će vozovi ići brzo ne samo ka severu, već i ka jugu”, naveo je Mali.

Rekao je da mi već danas imamo brzu prugu od Beograda do Novog Sada, a za dve godine biće gotov deo od Novog Sada do mađarske granice.