Vučić u Raški: Za Srbe na KiM izdvojena dodatna pomoć od 28 miliona evra koja je odmah na raspolaganju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je u Rašku, na sastanak sa političkim predstavnicima Srba sa KiM, došao sa spremnim zaključcima koje je pripremio sa premijerkom, ministrima i Kancelarijom za KiM.

On je na početku sastanka rekao da će nakon razgovora o socio-ekonomskim merama razgovarati i o političkoj i bezbednosnosj situaciji na celom KiM i, u skladu sa tim šta Srbi na sastanku budu govorili, napraviće zaključke.

Kako je rekao, ukupno je predviđeno 28 miliona evra mimo svega što je već opredeljeno i ta će sredstva odmah biti na raspolaganju.

On je predstavio nekoliko mera, od kojih je prva povećanje privremene naknade, u ukupnom iznosu od 6.607.000 evra.

– Druga mera je ekonomsko osnaživanje nezaposlenih lica preko ustanova kulture, kancelarija za mlade. Ukupno oko 5.606.000 evra je opredeljeno za ovo, jer imamo lica sa visokom i višom spremom koji će dobiti naknade od 45 i 80.000 dinara – rekao je Vučić.

Kao treću tačku on je izdvojio unapređenje rada zdravstvenih ustanova gde će biti zaposleno 50 novih lekara i 50 medicinskih sestara, što je sa dodatkom oko dva miliona evra mera, kako bi se sačuvali zdravstveni radnici na KiM.

– Tačka četiri je podsticaj mladim bračnim parovima sa 50.000 za prvorođeno dete. Nemamo nižu stopu nataliteta na KiM. Ovim dodatno pojačavamo i podstičemo rađanje dece – rekao je on.

Vučić je na početku zamolio da u diskusiji učestvuju ljudi sa KiM, a sve ostale da prate i da ne učestvuju u raspravi.