Ružić: Resurs centar u Novom Sadu korak dalje u procesu uvođenja inkluzivnog obrazovanja

Ministar prosvete u Vladi Republike Srbije Branko Ružić i evropska komesarka za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i omladinu Marija Gabriel otvorili su danas Resurs centar u Školi za osnovno i srednje obrazovanje „Milan Petrović” sa domom učenika u Novom Sadu.

Ružić je tom prilikom direktorki te škole Violeti Strahinjević uručio sertifikat o osnivanju Resurs centra u toj obrazovnoj ustanovi, naglasivši da iako je od 2009. godine postignuto mnogo rezultata u procesu uvođenja inkluzivnog obrazovanja, uspostavljanje resurs centara predstavlja novinu u našem sistemu.

On je ukazao na podršku koja je dobijena od partnera, zbog čega je izrazio zahvalnost Delegaciji Evropske unije u Srbiji, koja je sa budžetom od 4,5 miliona evra omogućila realizaciju ovog projekta.

Pomenuti projekat se sprovodi partnerski sa Kancelarijom Unicefa u Srbiji, koja je za ovu namenu izdvojila 250.000 evra.

Ružić je podsetio na to da je ova škola jedna od deset obrazovnih ustanova koje su prošle godine dobile status resursnog centra, navodeći da će se kroz uspostavljanje ovakvih centara pružiti podrška tipičnim školama za primenu politika i praksi inkluzivnog obrazovanja.

Prema njegovim rečima, od posebnog značaja je to što će se kroz rad resursnih centara povećati pristup asistivnoj tehnologiji koja olakšava učenje deci sa smetnjama u razvoju.

U svemu što radimo fokus nam je na tome da svako dete bude zdravo, srećno i da ima pristup kvalitetnom obrazovanju. Nastojimo da ojačamo sve kapacitete, ali i osiguramo kvalitet unapređujući sopstvene veštine i kompetencije kako bismo deci bili adekvatna podrška, naglasio je on.

Ministar je istakao da je ponosan na više od 300 zaposlenih u ovoj školi i približno 1.200 učenika koji svakodnevno pokazuju koliko su posebni.

Želim vam da nastavite da se i u narednom periodu na isti način starate da svako dete ovde dobije ljubav, podršku i najbolje moguće obrazovanje, poručio je Ružić.

Marija Gabriel je školi uručila opremu koju čini asistivna tehnologija, a koja je u procesu učenja potrebna deci sa smetnjama u razvoju.  

Ona i direktorka Unicefa u Srbiji Dejana Kostadinova podržale su napore ove škole da obezbedi jednake mogućnosti i pristup obrazovanju za svako dete.

Podrška razvoju resursnih centara sprovodi se u okviru projekta „Unapređeni ravnopravni pristup i završavanje preduniverzitetskog obrazovanja za decu kojoj je potrebna dodatna obrazovna podrška”, koji sprovode Ministarstvo prosvete i Unicef.

Predstavnici Unicefa i EU, među kojima je bio i šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre, imali su danas priliku da se upoznaju sa načinom rada asistivne tehnologije, kao i da posete izložbu radova učenika škole „Milan Petrović”.